ANNONCE

Denne plante truer din sundhed

10. april 2019 15:15 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Vinder den for alvor indpas i Danmark, får danskere allergikere et potentielt træls efterår.

Birkepollen meldte sig ankomst før forventet i Danmark i 2019, hvilket betyder, at pollensæsonen for 2019 tegner til at blive længere, end den normaltvis ville være, og det er ikke kun i Danmark, at det forholder sig sådan.

Det amerikanske medie Vox skriver, at sæsonen for allergier har meldt sin ankomst i flere stater og byer, og at alt tyder på, at 2019 bliver et værre år for allergikere end året før det. Ifølge Vox er sæsonen for pollen blevet forlænget med op mod 25 dage forskellige steder i USA, i perioden 1995 til 2015.

Årsagen til denne udvikling er, ifølge Vox, klimaforandringer. Vejret bliver varmere, og med det følger potentialet for mere pollen i luften over længere tid, og ifølge Vox betyder det, at allergisæsoner er blandt de bedste eksempler på, hvordan sundhedsmæssige udfordringer går hånd i hånd med global opvarmning.

– Det er uigendrivelige data. Det er modermodellen for klimaforandringer og påvirkninger af helbreddet, siger Jeffrey Demian, leder af Alaskas Astma- og Allergicenter.

En invasiv art

Spørger man Astma-Allergi Danmark, virker det til, at det ikke kun er i USA, at allergikere bør være bekymrede for forandringer i klimaet, af en meget specifik grund. Vicedirektør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen, fortæller Newsbreak.dk, at man i flere europæiske lande har oplevet efterårets pollensæson blive udvidet, på grund af én type plante.

Arten hedder Bynkeambrosie, og i de seneste år har den blandt andet slået sig ned i Tyskland, og i Danmark er man også begyndt at observere den.

– Det er en invasiv art, der er begyndt at vandre herop, formentlig som følge af klimaforandringer, siger Anne Holm Hansen til Newsbreak.dk.

Astma-Allergi Danmark skriver, at man første gang observerede pollen fra bynkeambrosie i 1999, og man har siden da observeret planten stort set hvert år i Danmark. Planten er på Naturstyrelsens liste over invasive arter

Holder øje

Anne Holm Hansen fortæller, at man hos Astma-Allergi Danmark holder øje med pollental for mange andre arter, end dem der bliver offentliggjort. Bynkeambrosie er nemlig ikke så udbredt i Danmark endnu, at den er at regne på lige god med eksempelvis birk. Men det kan den måske komme til i fremtiden, og det er et problem.

– Vi frygter, at der kommer flere allergikere til, på grund af invasive arter, der kommer til Danmark. Vi ved ikke, om det sker, men vi holder helt klart øje med dem, siger Anne Holm Hansen.

I Danmark har vi i forvejen bynken, der spreder pollen i september, og som er allergifremkaldende. Slår Bynkeambrosie sig ned for alvor, bliver den sæson udvidet til oktober eller november.

– En pollensæson fra starten af februar til engang i november, det er en lang sæson, siger Anne Holm Hansen til Newsbreak.dk.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu