ANNONCE

Denne type drab skilte sig ud fra de andre i år

31. december 2020 12:12 | Af: Ritzau Fokus

15 menneskeliv - måske flere - er i løbet af 2020 gået tabt på grund af opgør i bandemiljøet. Politichef tilskriver det en større kynisme i bandemiljøet.

Denne type drab skilte sig ud fra de andre i år
Der har i årets løb været 43 drab i Danmark. Mest omtalt måske drabet på Philip Johansen på Bornholm. (Foto: Pelle Rink/Scanpix)

Det er blevet farligere at være bandemedlem. Risikoen for at ende i lighuset før tid er voksende. Markant. Året 2020 har slået alle rekorder for bandedrab. Mere end hvert tredje drab begået i årets løb udspringer af bandemiljøerne.

Hos Rigspolitiet fører man nøje regnskab med konflikterne i bandemiljøet. I den seneste opgørelse havde man ved udgangen af september registreret 13 bandedrab.

Nederst i artiklen kan du få et overblik over alle drab, der er begået i Danmark i 2020.

Siden er to mænd blevet skudt og dræbt i Kalundborg den 17. november.

I fjor registrerede Rigspolitiet otte dræbte, mens tallene i årene før da lå mellem nul og fem.

I helhed er der registreret 43 drab i Danmark i 2020.

Ikke rent tilfælde

Noget af stigningen kan måske forklares ud fra tilfældigheder. Men langtfra det hele, vurderer politiinspektør Henrik Sønderby fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC).

– Vi oplever i større omfang end tidligere, at overfaldene er mere kyniske og mere planlagte. I flere af sagerne har man stået og ventet flere timer på en person, siger Henrik Sønderby.

Han hæfter sig særligt ved den kynisme, som i højere grad synes at præge bandemiljøet nu frem for tidligere.

– Når man går meget målrettet efter at dræbe en person, og når man har en høj grad af planlægning, så er det jo netop det, der ligger i at være kynisk.

Og de faktuelle omstændigheder ved drabssagerne underbygger politiinspektørens opfattelse af en udbredt kynisme. For i flere af sagerne er der affyret mange skud, hvor offeret bliver ramt flere gange.

For nylig blev fem mænd anholdt og varetægtsfængslet. Det skete efter en langvarig efterforskning af en skudepisode på Åfløjen i Husum i København tilbage i april. Her blev en 22-årig mand dræbt.

Ved et retsmøde kom det frem, at gerningsmændene havde siddet på lur i timevis og ventet på deres offer. Da han kom, affyrede de en byge af skud fra en Uzi-maskinpistol og en Colt-pistol.

I Østjyllands Politi har der været hele fem bandedrab i løbet af 2020. Det er flere, end der på et normalt år er i hele Danmark. Flere af disse drab er også kendetegnet ved en kynisk planlægning og udførelse.

Uskyldige fanges i kugleregn

Almindelige borgere er ikke mål for bandernes kugler og knivstik. Men når et projektil først har forladt mundingen på våbnet, så tjekker det ikke folks status i kriminalregistret, før det rammer.

Og der har gennem årene været flere eksempler på, at tilfældige borgere er blevet ramt. Og i 2020 har det kostet liv.

I juni blev en 31-årig mand dræbt på Egeparken i Vollsmose i Odense. Her ankom to mænd på en scooter. De opsøgte en mand, skød ham, dræbte en hund og stak af.

Manden overlevede og skød tilbage. En gruppe personer tilhørende mandens gruppering satte efter de to scootermænd. Der blev skudt, og en kugle ramte det 31-årige dødsoffer tilfældigt.

Langt flere i år

Ifølge Henrik Sønderby er de store linjer på bandeområdet uændrede.

– Overordnet ligner billedet meget det, som vi også så i 2018 og 2019, med løbende konflikter. Nogle er langvarige, andre kortvarige. Og der har været en række skyderier og knivstikkerier i det offentlige rum, siger han.

Men der har været flere sager. Allerede ved udgangen af september havde Rigspolitiet registreret 44 sager, hvor der var sårede eller dræbte.

Det er langt flere end i både 2018 og 2019, hvor der var henholdsvis 36 og 30 sager i løbet af hele året.

I Danmark har der i løbet af 2020 været 42 sager om forsætligt drab eller dødelig vold. Der var 43 ofre. I en sag fra Kalundborg mistede to mænd livet. Tre af de øvrige sager er fra Grønland.

Oven i disse kommer en sag, hvor en mand efterlod en 15-årig dreng påvirket af narko ved en boldbane. Drengen døde. Derudover er en mor blevet sigtet for med vilje at have overmedicineret sin multihandicappede datter.

Fakta

43 blev i årets løb ofre for drab eller dødsvold

14. januar findes en 40-årig kvinde, mor til fire, knivdræbt i Dybbøl. Hendes eksmand, børnenes far, er fængslet.

5. februar bliver en 54-årig kvinde, mor til fem, brutalt knivdræbt ved Aldi på Grundtvigs Plads i Sønderborg. Hendes eksmand er idømt 12 års fængsel for drabet.

19. februar anholdes og fængsles en 54-årig kvinde. Hun sigtes for i fjor at have overmedicineret og dræbt sin multihandicappede datter. Kvinden er siden løsladt. (Dødsfaldet er ikke medregnet i de 41).

22. februar stikkes den 57-årige Ian Roy Parkin ihjel på Christiania. En 71-årig spanier er tiltalt for drabet.

24. februar bliver en 24-årig mand dræbt af skud i Korskærparken i Fredericia. En 28-årig mand fra banden LTF er fængslet.

27. februar bliver en 25-årig mand likvideret, mens han sidder bag rattet i sin Range Rover i Tilst. Han rammes af flere skud. Tre mænd er fængslet.

14. marts findes en 62-årig kvinde dræbt i Narsarsuaq i Grønland. En 18-årig mand er sigtet i sagen.

28. marts findes 15-årige Mathis Mathiassen død ved en boldbane i Hørby i Vendsyssel. En 33-årig mand er idømt tre års fængsel for at have efterladt drengen, som havde været udsat for vold og var påvirket af stoffer. Dommen er anket. (Dødsfaldet er ikke medregnet i de 41).

29. marts bliver en 24-årig mand påkørt ved Vestvolden i Husum i København. Han findes senere død i sin lejlighed i Søborg. Politiet betragter sagen som et drab. En 23-årig er fængslet.

30. marts bliver en 62-årig mand stukket ihjel i Vædderens Kvarter i Esbjerg. En 49-årig kvinde er fængslet i sagen.

6. april bliver en 31-årig mand knivdræbt i Ellemarken i Køge. En 21-årig mand er fængslet i sagen.

8. april bliver en 22-årig mand dræbt af skud, som affyres fra en Uzi-maskinpistol og en Colt-pistol. I december har politiet anholdt fem, som er blevet fængslet i sagen.

25. april bliver en 18-årig dreng stukket ihjel under et masseslagsmål på en parkeringsplads i Gentofte. Fem unge – den yngste er 16 – er tiltalt i sagen.

9. maj bliver Eddie Karl-Johan Christensen dræbt på en ejendom nord for Frederikshavn. Han er blevet skudt og efterfølgende brændt. To svenske mænd er fængslet i sagen.

9. juni bliver 52-årige Christian Flesborg stukket ned på åben gade i Holbæk. To mænd fængsles efterfølgende for drab.

15. juni findes en 49-årig mand død på en adresse i Salten nær Silkeborg. Han er død af slag og spark. To mænd er fængslet.

16. juni findes en 66-årig kvinde knivdræbt på en adresse i Kalkærparken i Højbjerg ved Aarhus. Hendes søn varetægtsfængsles i surrogat på en psykiatrisk afdeling.

21. juni findes en 40-årig kvinde dræbt af knivstik i Nuuk. En 40-årig mand er fængslet.

23. juni bliver 28-årige Phillip Johansen mishandlet og dræbt i Nordskoven ved Rønne. To brødre er idømt 14 års fængsel – de har begge anket dommen.

24. juni bliver en 31-årig mand tilfældigt ramt af en kugle, da to grupperinger støder sammen. Han dør. Ingen er sigtet for drabet.

26. juni bliver en 67-årig mand fundet død i Qaqortoq i Grønland. Han har været udsat for grov vold. En 19-årig mand er sigtet i sagen.

14. juli bliver taxavognmand Peter Schnack dræbt på sin bopæl i Gullestrup. En 48-årig kvinde og en 38-årig mand er fængslet i sagen.

14. juli bliver 20-årige Nicoline Plintic i en ungdomsbolig på Københavnsvej i Køge dræbt ved vold og kvælning. To mænd på 18 og 22 år er fængslet i sagen.

22. juli bliver rapperen Shmur med det borgerlige navn Abukar Hassan Ali dræbt af to skud nær Jydsk Væddeløbsbane i Aarhus. En 40-årig mand er fængslet i sagen.

23. juli bliver Satudarah-medlemmet Mohammad Al-Zerjawi, kendt som “Frisør-Mudi”, dræbt af et knivstik i låret på Lenesvej i Brabrand. To mænd er fængslet, to andre er efterlyst.

24. juli bliver en 53-årig mand i et rækkehus i Hjørring dræbt med slag fra en hammer. Hans 19-årige søn er fængslet i sagen.

6. august bliver en 22-årig mand dræbt af skud, mens han sidder i en bil på Vårkjærvej i Viby ved Aarhus.

8. august findes en 31-årig kvinde død i sit hjem i Birkerød. Hun er blevet udsat for grov vold. Hendes 42-årige mand er fængslet.

10. august bliver en 31-årig kvinde dræbt af flere knivstik i sin lejlighed på Knud Hansens Vej i Kolding. Hendes tidligere samlever er fængslet. Kvinden var gravid i uge 22.

11. august bliver en 28-årig mand knivstukket i maven. Det foregår i Munkebo. Han mister livet, og en 29-årig mand fængsles for drab.

21. august bliver 27-årige Darko Petrovic dræbt af flere skud, mens han sidder i sin bil på Gyngemose Parkvej i Mørkhøj ved København. Flugtbilen var stjålet i foråret og udstyret med stjålne nummerplader fra Sverige.

11. september bliver en 18-årig mand skudt og dræbt på Dirch Passers Allé på Frederiksberg. En 14-årig og en 16-årig sigtes, men den 14-årige kan ikke strafforfølges på grund af sin alder.

17. september bliver en 44-årig kvinde dræbt med flere knivstik i en lejlighed på Nørrebrogade i Randers. Hendes mand og søn fængsles. Drabet er blevet omtalt som et muligt æresdrab.

17. september bliver 31-årige Jonas Drewsen stukket ihjel i Gundsømagle. To drenge på 17 og en mand på 25 er fængslet i sagen.

25. september bliver en 21-årig mand skudt og dræbt på Kappelvænget i Aarhus. Det er det femte bandedrab i Aarhus-området. En 29-årig mand er fængslet i sagen.

29. september bliver en 20-årig frisør i Salon Ørn på Mørkhøjvej i Brønshøj dræbt af skud. Gerningsmanden kom ind i salonen og gik målrettet efter offeret.

3. oktober bliver en 55-årig mand dræbt med to knivstik i maven i en villahave i Nivå. Tre mænd er fængslet. Angiveligt er der tale om et opgør mellem to familier.

3. oktober bliver en 72-årig mand stukket ned på åben gade i Nykøbing Falster. Gerningsmanden er en psykisk ustabil person, som efterfølgende bliver dræbt af politiet.

6. oktober bliver en 47-årig mand dræbt af to skud. Det foregår på en parkeringsplads i Hedeland ved Tune. To mænd er fængslet.

24. oktober bliver en mand, hvis alder er opgivet til at være i midten af 40’erne, fundet livløs på gaden i Nanortalik i Grønland. Fire mænd er sigtet for drab.

26. oktober forsvinder 43-årige Maria From Jakobsen fra sit hjem i Frederikssund. Hun efterlyses først som værende gået nedtrykt hjemmefra, men efter knap tre uger anholdes og fængsles en 44-årig mand for drab. Liget er ikke fundet.

17. november bliver tre mænd skudt ned på en parkeringsplads foran Meny på Nørre Allé i Kalundborg. To af dem dør. Ingen er anholdt.

10. december bliver en kvinde dræbt af knivstik på en adresse i Skalkendrup på Fyn. En mand sidst i halvtredserne er varetægtsfængslet i sagen.

30. december dræbes medarbejder på opholdssted i Odsherred med kniv. En beboer anholdes.

Kilde: Ritzau

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu