Depressive strømmer til psykolog

15. marts 2013 08:30 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Depressive strømmer til psykolog
Billede mangler

Sidste år fjernede Folketinget aldersloftet for tilskud til psykologbehandling for depression, og det har haft en klar effekt. Ifølge Politiken er antallet af depressionshenvisninger er steget fra 9.600 i 2008 til godt og vel 57.000 i 2012.

 

Tidligere var gratis psykolog forbeholdt de 18- til 37-årige depressionsramte danskere, men nu kan alle få tilskud til mindst 12 timers psykologbehandling.

Den store tilstrømning har ført til længere ventetider, lyder det fra Dansk Psykolog forening. I dag er der i gennemsnit syv ugers ventetid på at komme til psykolog, og formand Eva Secher Mathiasen forventer, at ventetiden vil vokse yderligere.

»Vi er rigtig godt tilfredse med, at folk går til psykolog, for vi ved, det virker meget bedre end piller. Men problemet er, at denne ordning er født uden tilstrækkelige midler. Der er simpelthen ikke penge nok i rammen i forhold til mængden af borgere, som vil have denne hjælp,« siger psykologforeningens formand til Politiken.

Danske Regioner har fået 130 millioner kroner årligt til ordningen frem til 2015. På et halvt år har de mange behandlinger kostet regionerne 74 millioner kroner.

»Vi er kommet i en situation, hvor vi risikerer, at pengene er brugt op, inden året er gået. Derfor kan det blive nødvendigt at drøfte ordningens økonomiske ramme med regeringen,« siger Anders Kühnau (S), næstformand i Regionernes Lønnings- og Takstnævn, til Politiken.

Både Danske Regioner og sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener, at de praktiserende læger henviser for mange patienter, der ikke er omfattet af ordningen, til psykolog.

»Vi skal være sikre på, at ordningen rammer de rigtige patienter. Derfor har vi aftalt med psykologerne, at de vurderer de enkelte personer inden behandlingen, og Sundhedsstyrelsen har desuden præciseret ordningens retningslinjer over for de praktiserende læger,« siger sundhedsministeren til Politiken.

Sundhedsministeren vil ikke afvise at øge den økonomiske ramme, hvis tilstrømningen til psykologerne fortsætter.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu