Depressive venter selv om psykologen har tid

16. marts 2013 05:28 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Depressive venter selv om psykologen har tid
Billede mangler

Siden en ny psykologordning trådte i kraft i 2012 er antallet af depressions- og angstramte, som er blevet sendt til psykolog, eksploderet, skriver Jyllands-Posten.

 

68.500 angst- og depressionsramte blev sidste år henvist til psykologbehandling af deres læge. Det er over dobbelt så mange som i 2011, hvor 31.483 blev henvist.

Problemet er, at pengene ikke er fulgt med i samme grad, og derfor er psykologerne nødt til at parkere mange af patienterne på ventelister.

Ifølge Dansk Psykolog Forenings seneste ventetidsundersøgelse er den gennemsnitlige ventetid for henviste depressions- og angstramte patienter på tre måneder steget med 44,5 procent fra 5 til 7,2 uger.

»Det groteske er, at vi faktisk har kapacitet til at kunne give dem tider hurtigere. Men vi må ikke, fordi det koster for meget,« siger Per Hulstrøm, der ejer PsykologKonsult i Lyngby.

Han må hver dag afvise hver anden, der ringer.

I 2012 fjernede Folketinget aldersbegrænsningen for tilskud til psykologbehandling af depression, så alle med let til moderat depression fremover kunne få tilskud til psykologbehandling.

Før i tiden skulle depressionsramte over 37 år selv betale hele regningen. Desuden blev aldersgrænsen for tilskud til psykologbehandling af angst udvidet med 10 år til 38 år.

Den økonomiske ramme blev dog kun udvidet fra 107,2 millioner koner i 2011 til 130 millioner kroner i 2012.

Hos Psykologforeningen mener man, at det langt fra er penge nok til at dække den store efterspørgsel.

»Psykologer, der ellers har muligheden og tiden, er nødt til at sætte folk på ventelisten, fordi der nærmest er en kvote for, hvor mange der kan få denne behandling. Patienterne står udenfor og skal vente, fordi der ikke er sat penge af til at behandle dem.«

»Man har i satspuljepartierne sagt til befolkningen: Så, nu kan I alle sammen få en henvisning. Og så har de samtidig hvisket til hinanden, at de ikke vil behandle flere, end de gjorde før. Man får det italesat, som om der nu er adgang for alle, men man har ikke sat penge nok af til at behandle alle. Langt fra,« siger formand Eva Secher Madsen.

Landsformand for Depressionsforeningen Karen Margrete Nielsen er chokeret over de lange ventetider.

»Konsekvensen er, at folk går sygemeldt længere. Det er vanskeligt at blive rigtig rask, når der ikke sættes hurtigt ind med relevant behandling. Det er et meget dårligt sted at spare, siger hun til Jyllands-Posten.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu