ANNONCE

Der er måske slet ikke te i din tekop

18. oktober 2020 06:02 | Af: Ritzau Fokus

Du kan godt købe en æske med tebreve, hvor indholdet slet ikke kommer fra et tetræ. Og det har betydning for de indholdsstoffer, du drikker.

Der er måske slet ikke te i din tekop
Te stammer fra tebusken og kan være af sorten Camellia sinensis var. sinensis - som er kinesisk te - eller Camellia sinensis var. assamica - som er Assam-te eller indisk te. (Arkivfoto) Foto: Dinuka Liyanawatte/Reuters

Når du dypper et tebrev i en kop med dampende varmt vand, så forventer du naturligvis, at brevet indeholder lige netop te.

Men faktisk er der ikke nogen garanti for det. Det er nemlig kun te, hvis bladene stammer fra teplanten. Og det gør de langtfra altid. Dit tebrev kan nemlig indeholde andre tørrede urter.

Alexis Kaae, som er formand for Dansk Tesammenslutning, mener, at det gør det svært som forbruger, når “te” bliver brugt i flæng.

– Når man kalder alt, hvad man hælder vand på, for te, så skaber det forvirring. Man kan kalde det bryg, urtebryg eller inden for teverdenen kalder man det tisan eller botanicals.

– Ligesom det ikke er mælk, hvis ikke det kommer fra en ko. Så kan man kalde det drik, forklarer Alexis Kaae.

Vær opmærksom

Hvis du gerne vil være sikker på, hvad du drikker, så kræver det altså en lille indsats, når du køber ind til eftermiddagsteen.

– For at et produkt kan kaldes “te”, skal det primært indeholde tørrede blade af Camellia sinensis (teplanten, red.), men der kan sagtes tilsættes andre tørrede blade, blomster eller frugter, fortæller Charlotte Kessy Jensen, som er fuldmægtig i Fødevarestyrelsens afdeling for kemi og fødevarekvalitet.

Og hvad der er i tebrevet, har betydning for, hvilke indholdsstoffer, du drikker.

– De egenskaber – gavnlige som eventuelt skadelige – man får af sit udtræk, skyldes de indholdsstoffer, der er trukket ud i den færdige drik, siger Kirsten Pilegaard, som er seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet, og fortsætter:

– Da forskellige planter har forskellige indholdsstoffer, vil forskellige teer for eksempel af te, kamille, rooibos eller mynte eventuelt have forskellige effekter – hvis de har nogen effekt.

Læs efter

Hvis indholdet i din kop er lavet på et udtræk fra teplanten, så indeholder den flavonoider, koffein og L-theanin.

Flavonoider – og mere specifikt er der i te tale om katekiner – virker blandt andet som antioxidanter. L-theanin er en aminosyre, som primært findes i teplanten, og som menes at virke afstressende.

Studier har desuden vist en synergieffekt, når L-theanin og koffein indtages sammen.

– Du er nødt til at læse på ingredienslisten. Hvis det ikke indeholder Camellia sinensis, så er det ikke te. Det kan også nogle gange hedde ægte te, siger Alexis Kaae.

Fakta

Der er forskel på te

* Varier gerne dit indtag af te. Så sikrer du et varieret indtag af indholdsstoffer – som i sjældne tilfælde kan være skadelige.

* Der er også set tilfælde, hvor teer har været forurenet med plantegiftstofferne pyrrolizidinalkaloider fra andre planter. Det har medført tilbagekaldelser af de pågældende teer.

* For at klassificeres som te, skal drikken være lavet på blade fra teplanten, som hedder Camellia sinensis. Det er behandlingen af tebladene, der afgør, om teen kaldes sort, grøn, hvid, gul, oolong eller mørk (fermenteret).

* Chai er en teblanding, fordi man blander sort te med eksempelvis kanel og andre smagsgivere.

Kilder: seniorrådgiver Kirsten Pilegaard fra DTU Fødevareinstituttet, Dansk Tesammenslutning, BBC Science Focus.

Ordet “te” må dog gerne bruges i en sammenskrivning – eksempelvis som urtete, oplyser Fødevarestyrelsen. Det kan også være kamillete, frugtte eller rooiboste.

Men hvis det er stofferne fra teplanten, du er på udkig efter, så nytter det altså ikke nødvendigvis bare at hælde andre typer af urteafkog ned.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu