Der sidder børn i danske fængsler

2. marts 2013 02:16 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Der sidder børn i danske fængsler
Billede mangler

På en gennemsnitlig dag i 2012 sad 11 børn og unge under 18 år i danske fængsler og arresthuse. Det viser en statistik fra Kriminalforsorgen ifølge Politiken.

 

Regeringen har ellers lovet, at ingen børn under 18 år skal afsone blandt voksne kriminelle i landets fængsler. Det løfte mener justitsminister Morten Bødskov (S) dog, at regeringen opfylder.

»Der sidder ikke unge under 18 år og afsoner blandt voksne kriminelle i landets fængsler. Det er det, vi har skrevet i regeringsgrundlaget, og jeg er selvfølgelig tilfreds med, at det er tilfældet«, siger han til avisen.

Antallet af unge i fængslerne er steget marginalt siden 2011, hvor regeringen høstede kritik for, at børn sad indespærret sammen med voksne.

Justitsministeren påpeger, at Rigsadvokaten og politiet har haft stor fokus på problemet, og at de børn, som sidste år sad i fængsel, enten blev placeret i særlige afdelinger for unge under 18 eller i almindelige celler uden kontakt til voksne kriminelle.

»Unge under 18 år, som afsoner en straf, bliver som hovedregel placeret uden for fængslet, typisk i en institution sammen med andre unge. Derudover er der i landets fængsler etableret et mindre antal pladser til unge i afdelinger, hvor de netop er adskilte fra de øvrige indsatte«, siger Morten Bødskov.

Red Barnet har kritiseret fængslingen af børn under 18, og børnepolitisk rådgiver Inger Neufeld mener ikke det ændrer noget, at de unge nu ikke længere sidder sammen med voksne kriminelle i fængslerne.

»Det er simpelthen ikke godt nok. Det er sådan set lige meget, at de ikke sidder med voksne afsonere, børn skal slet ikke sidde i voksne fængsler, fordi der ikke er børnefagligt personale til at tage sig af dem, og fordi vi ved, at det er en barsk oplevelse for børn«, siger hun.

FN’s Børnekomité anbefaler, at børn ikke er frihedsberøvede i fængsler for voksne.

Ifølge justitsministeren er det kun i særlige tilfælde, at unge under 18 bliver placeret i fængsler eller arresthuse.

Red Barnet mener dog ikke, at særlige tilfælde kan retfærdiggøre de mange fængslede.

»Nej, det er ikke i barnets tarv at blive placeret i fængsler eller arresthuse, som er beregnet til voksne, og det er ikke i overensstemmelse med, hvad vi har forpligtet os til i forhold til børnekonventionen«, siger hun til Politiken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu