Derfor bliver du overrasket kl. 12

2. maj 2012 13:42 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Derfor bliver du overrasket kl. 12
Billede mangler

Der er ikke fare på færde, når sirenerne hyler onsdag klokken 12.
Den årlige afprøvning af sirenerne skal sikre, at de alle virker. Og vigtigere endnu, at befolkningen lærer varslingerne at kende.
Danskerne skal nemlig opdrages til at forstå sirenerne, når de lyder.
Når sirenerne tages i brug for alvor, er det vigtigt at huske, at man ikke skal ringe 112 eller 114, når man hører signalerne. Det kan blokere for livsvigtige opkald.
– Politiet og alarm 112 ved godt, at sirenerne ringer. Det er vigtigt ikke at forstyrre dem, men i stedet tage vare på sig selv, siger Henrik Andersen, som er it-chef i beredskabsstyrelsen.
Lyder sirenerne for alvor, skal du gå inden døre, lukke vinduer og ventilationsanlæg, tænde for enten DR eller TV2, som viderebringer informationer fra myndighederne og politiet.
Hører du fire signaler i løbet af 45 sekunder, betyder det fare. Et signal af 45 sekunders varighed afblæser faren igen.
Der er i alt opsat 1.078 sirener i Danmark i byer og byområder med mere end 1.000 indbyggere. Ifølge beredskabsstyrelsen når sirenerne ud til 80 procent af danskerne.
I 2011 blev sirenerne aktiveret 14 gange. I 11 af tilfældene var sirenerne i brug på grund af brande, som udviklede farlig røg.
– I 2011 blev der aktiveret fra én til syv sirener, når der var brug for det. Så det er langt fra alle, der har hørt signalerne i brug, fortæller Henrik Andersen.
Selvom danskerne holder sig bredt orienteret og har adgang til både tv, internet og mobilnetværk, er de landsdækkende sirener ikke forældede.
– Som det ser ud nu, er der brug for dem, fordi de er uafhængige af mobilt netværk og internettet. Men vi kigger også på, hvordan varslingssystemet skal se ud i fremtiden, siger Henrik Andersen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu