Derfor er mange indvandrere på førtidspension

26. marts 2012 14:09 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Derfor er mange indvandrere på førtidspension
Billede mangler

Når næsten ti gange så mange indvandrere fra ikke-vestlige lande er på førtidspension sammenlignet med 1990.
Det skyldes blandt andet ændringer i flygtningeloven, som politikerne har indført, forklarer seniorforsker i Rockwool Fondens Forskningsenhed, Marie Louise Schultz-Nielsen, som står bag analysen af tallene.
“Den stramning, som man lavede i 2002, hvor man afskaffede de facto-begrebet, gør, at den gruppe af flygtning, man tager i dag, naturligt har hårdere oplevelser med i bagagen,” siger hun til Newspaq.
Ifølge seniorforskeren betyder det, at vi får mindre arbejdsdygtige indvandrere med krigstraumer og lignende.
“Det er klart, at når du strammer dine kriterier og vil være sikker på, at folk har en flygtningebaggrund og ikke kommer, fordi de eksempelvis gerne vil arbejde her, så tager du også en større andel af folk, som ikke kan arbejde,” forklarer hun.
I alt er 41 procent af de ikke-vestlige indvandrere mellem 55 og 59 år på førtidspension, viser analysen fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, som bringes i Berlingske.
Et tal der afspejler, at der er kommet langt flere indvandrere i den aldersgruppe inden for de seneste tyve år, siger seniorforskeren.
Samtidig skyldes de høje tal, at indvandrerne i Danmark i stigende grad har job indenfor områder som rengøring og hjemmehjælp, hvor chancen for nedslidning er stor.
“Mange flere indvandrere end etniske danskere arbejder i nedslidende job, hvilket også giver flere førtidspensionister i den gruppe,” lyder det fra Marie Louise Schultz-Nielsen.
Alle partier i Folketinget på nær Enhedslisten er i denne tid i forhandlinger med regeringen om en ny førtidspensionsreform.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu