ANNONCE

Derfor er overlæge bekymret for Danmark

26. september 2020 17:00 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

619 er bekræftet smittet i Danmark det seneste døgn. Overlæge forventer lang og sej kamp mod coronavirusset.

Derfor er overlæge bekymret for Danmark
Danmark skal gøre sig klar til en lang armlægning med coronavirusset, vurderer overlæge og professor Henrik Ullum fra Rigshospitalet efter endnu et døgn med mange smittede. (Arkivfoto). Foto: Niels Christian Vilmann/Scanpix

Der er registreret yderligere 619 smittede med coronavirus i Danmark.

Det viser den daglige opgørelse fra Statens Serum Institut lørdag.

Dermed er det anden dag i træk, at antallet af nye smittetilfælde ligger over 600, og det er højt, vurderer Henrik Ullum, der er overlæge og professor ved Rigshospitalet.

– Jeg synes overordnet, at det vækker bekymring, og at vi som samfund skal gøre os klar til en langsigtet armlægning med coronavirus. Det forsvinder ikke lige.

– Vi har gennem en uge set høje smittetal, og de kommer ikke lige ned, vurderer han.

Folk skal holde afstand

En opgørelse fredag viste, at der var registreret 678 nye smittetilfælde på et døgn. Det er det højeste daglige smittetal under epidemien.

Ifølge Henrik Ullum er det afgørende for at få smitten ned, at folk husker at holde afstand til hinanden, have god håndhygiejne samt at passe godt på de sårbare i samfundet.

Det gælder blandt andet den ældre del af befolkningen, som har en højere risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb, hvis de smittes med coronavirusset.

Med lørdagens smittetal er flere end 26.000 bekræftet smittet med virusset i Danmark, siden det første tilfælde blev opdaget i landet i slutningen af februar.

Ser man på antallet af indlagte, der er smittet med coronavirus, er Henrik Ullum mere positiv.

97 er lørdag indlagt, og det er et fald på 4 sammenlignet med dagen forinden. Hvis man medregner, at nogle er blevet udskrevet siden den seneste opgørelse, er der 13 nyindlagte, fremgår det af tallene.

– Det er heldigvis lavt. Selv om vi ser en højere andel af nye konstaterede smittetilfælde per dag sammenlignet med det højeste tidspunkt i foråret, så er antallet af indlæggelser lavere end dengang, siger Henrik Ullum.

To ugers ventetid

Når der sker en stigning i antallet af smittede, går der typisk to uger, før der også ses en stigning i antallet af indlagte med coronavirus.

Professor og overlæge Henrik Ullum tør ikke sige, om antallet af indlagte vil følge antallet af smittede og dermed stige i den nærmeste fremtid. Det afhænger af, hvordan folk opfører sig.

– Hvis vi passer godt på hinanden, vil vi ikke se nogen stigning. Hvis vi ikke passer godt på hinanden, vil vi se en stigning, og det bliver slemt, siger han.

En person, der var konstateret coronasmittet, er ifølge dagens opgørelse død, og dermed er 648 døde med virusset i Danmark.

Nye restriktioner

Som en konsekvens af de stigende smittetal blev der den 18. og igen den 25. september, annonceret nye restriktioner for, hvad danskere må og ikke må i offentligheden.

Senest blev det fredag annonceret, at forsamlingsforbuddet lørdag sænkes til 50 personer, også hvad private fester, afholdt uden for private boliger og haver.

– Vi skruer ned for festen for at holde resten af samfundet mest muligt åbent, sagde Sundheds- og Ældreminister, Magnus Heunicke (S), på et pressemøde.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu