ANNONCE

Derfor er smittetallet problematisk lige nu

23. oktober 2020 21:58 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Epidemien vokser i Danmark, og ti smittede smitter nu i gennemsnit 12 andre.

Derfor er smittetallet problematisk lige nu
På et pressemøde fredag i Spejlsalen i Statsministeriet meddeler sundhedsministeren, at kontakttallet er steget til 1,2. På samme pressemøde bliver der nuværende restriktioner forlænget og nye indført på grund af stigende smitte i det danske samfund. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix

Hvis man så aftenens pressemøde, og generelt har fulgt med i udviklingen af smitten med coronavirus covid-19, kan det være, man var forvirret over, omfanget af de restriktioner, Mette Frederiksen præsenterede.

Antallet af smittede stiger godt nok, men på landsplan er der kun 125 indlagte med covid-19, og når Danmark nu er et land, der tester rigtig mange er det vel kun forventet, at man fanger mange smittede, eller hvad?

For at forstå alvoren lidt bedre giver det derfor mening at se på kontakttallet, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kom ind på på aftenens pressemøde. Det er steget fra 1 til 1,2 siden tirsdag, og det fortæller kort og godt, at epidemien vokser i samfundet..

Med et kontakttal på 1,2 svarer det til, at ti coronasmittede personer i gennemsnit smitter 12 andre.

Hvis tallet omvendt er mindre end 1, betyder det, at ti smittede i gennemsnit smitter færre end ti andre.

Det vil altså sige, at epidemien vil dø ud, hvis kontakttallet længe nok er under 1.

Der skal gribes ind nu

Kontakttallet er beregnet ud fra udviklingen i antallet af bekræftede smittetilfælde.

Ifølge Kåre Mølbak, der er faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI), betyder stigningen i coronasmitten, at der nu skal gribes ind.

– Man skal handle, før det er nødvendigt. Hvis man venter med at handle, til det er nødvendigt, så handler man for sent, siger han på aftenens pressemøde.

Han påpeger, at Danmark stadig har epidemien under kontrol.

Men det er den ikke nødvendigvis i resten af Europa, og det har fået sundhedsministre i andre lande til at advare Danmark, siger Heunicke.

– Jeg er i tæt kontakt med mine nordiske og europæiske kolleger. Deres besked og erfaring er helt klar: Vi skal forberede os på en akut og drastisk stigning i indlægningstallene, for det er det, de selv har set, siger han.

Rekordhøjt smittetal

De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at der det seneste døgn er registreret yderligere 859 tilfælde af coronavirus i Danmark.

Det er det højeste registrerede antal smittede, siden coronavirusset kom til landet i februar.

På baggrund af den stigende smitte i samfundet bliver der indført yderligere restriktioner for at bremse spredningen.

Det gælder for eksempel krav om brugen af mundbind eller visir i supermarkeder og forbud mod salg af alkohol efter klokken 22.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu