ANNONCE

Derfor går dit avocadoprojekt altid galt

21. september 2020 21:38 | Af: Ritzau Fokus

Undgå at spilde din tid på avocadoplanter og citrustræer. Der er kun enkelte eksotiske frugter, du måske kan få succes med.

Mange kæmper på livet løs med at få eksotiske frugter på indendørs avocadoplanter eller figentræer.

Men du kan lige så godt droppe tanken om at høste den slags frugter fra vindueskarmen.

– Man skal holde sig til det blomstrende og stedsegrønne. At dyrke frugt indenfor er op ad bakke i Danmark, siger Kamilla Høy, der er plantefaglig rådgiver for Plantorama.

Den kan gro, men …

Tager man udgangspunkt i avocadoplanten, så kan den ikke umiddelbart købes i havecentre og supermarkeder – hverken som frø eller plante.

Men typisk vil det lykkes fint med at få en avocadosten i et glas til at spire og gro til en stor plante.

– Men man kommer aldrig til at få held med at gro frugter på en avocadoplante herhjemme. Det kræver et helt andet klima med lunt vejr og en god fugtighed, siger Kamilla Høy.

Om vinteren vil den smide bladene, fordi den mangler lys, og varme radiatorer gør, at luftfugtigheden bliver for lav.

Derudover kan det tage op til ti år, før en frugt bliver dannet, og selv hvis tålmodigheden og vilkårene er på plads, vil det næppe ske. For når planten ikke trives, sætter den ikke frugt.

Figentræ uden frugt

Det er ligeledes en udbredt misforståelse, at sorten spisefigen kan dyrkes indendørs.

– Køber du den, mens der er frugter på, så vil den typisk smide dem, fordi den bliver stresset over at komme ind i et andet klima, siger Kamilla Høy.

En anden årsag til, at en stor del af frugttræerne ikke leverer, er, at de skal bestøves af insekter for at kunne levere frugt.

Ud over avocado og figen vil det også være spild af tid at vente på, at der gror frugter på dine oliven- eller citrustræer.

– Man kan godt købe træer, hvor der sidder citrusfrugter, man skal bare ikke tro, at man kan begynde at avle dem i stuen, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

Hvis du vil have størst chance for succes, kan du prøve chilien.

– Den vil man rimelig let kunne få nogle frugter ud af, siger Louise Møller.

Derudover er en del af de melontræer, der er i handlen i form af frø eller småplanter, selvbestøvende, så der er chance for frugtdannelse.

Kilde til billedtekster: Videncentret Bolius.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu