ANNONCE

Derfor har tusindvis af danskere disse symptomer

5. april 2019 11:52 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Man ved godt, hvad de fejler, men det har gennem årene vist sig svært at løse problemet.

Derfor har tusindvis af danskere disse symptomer
I fremtiden kan folk være heldige og få ensartede råd og vejledning efter en hjernerystelse. Foto: Scanpix.

Hvert år bliver tusindvis af danskere ramt af en hjernerystelse, og hvert år får op mod 15% af dem langvarige men af det.

Newsbreak.dk har talt med to personer, Maja og Isabella, der hver har været igennem et langvarigt forløb med en hjernerystelse. Selvom de begge har været ramt af det samme, har deres oplevelser med at komme videre i livet været vidt forskellig.

Hvor Majas læge fik hende sygemeldt med det samme, og hvor hendes arbejdsgiver betalte for behandling i ét år, måtte Isabella klare sig selv. Det gjorde hun da også, men Isabella er i dag glad for, at hun lever et normalt liv efter en hjernerystelse.

For dem, der bliver så hårdt ramt af en hjernerystelse, at de lang, lang tid senere stadig døjer med hovedpine, kvalme og koncentrationsbesvær, kan det være svært at se, hvor det hele skal ende, hvis de ikke får hjælp.

Patienter skal have hjælp

Generelt er hjernerystelser et felt, der mangler viden om. Man ved i dag mere om hjernerystelser, end man gjorde for 10 eller 20 år siden, men man ved i dag stadig ikke, hvorfor der findes folk, der stadig døjer med følgerne af en hjernerystelse flere måneder efter, de kom til skade.

I foråret 2019 blev Center for Hjernerystelse og Piskesmæld åbnet. Centeret har til formål at give de danskere, der lider med de voldsomme følger, rådgivning, så de får lettere ved at komme videre i livet.

– Centeret har til formål at hjælpe de patienter som har vanskeligt ved at navigere i det offentliges udbud og som vil sikre sig en samlet hurtig afklaring. Patienterne kan komme til os via henvisning fra kommunen, fra deres forsikring eller de kan vælge at betale selv, siger administrerende direktør i centeret, Thomas Lawaetz, i en pressemeddelelse.

Det er netop hjælp af den slags, Maja blev tilbudt, da hun fik en hjernerystelse i foråret 2013, og det er hjælp af den slags, Isabella ikke fik, da hun fik en hjernerystelse i foråret 2016.

Læs mere om Maja og Isabellas oplevelser på Newsbreak.dk i dag.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu