Derfor kan det blive svært at modbevise Raket-Madsens forklaring

30. oktober 2017 20:52 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Peter Madsen forklarer, at Kim Wall døde af kulilteforgiftning. Liget giver næppe svar, siger retsmediciner.

Tidligere mandag blev det offentliggjort, at Peter Madsen nu har erkendt at have parteret den svenske journalist Kim Wall.

Det var dog ikke den eneste ændring i forklaringen. Peter Madsen siger nu, at Kim Wall døde af kulilteforgiftning ombord på ubåden Nautilus på et tidspunkt, hvor han selv opholdt sig på ubådens dæk.

Hvordan man kan se, om en person er død af kulilteforgiftning har Newsbreak.dk forsøgt at finde svaret på.

– Men jeg udtaler mig ikke om igangværende sager. Det har jeg dårlig erfaring med, siger tidligere retsmediciner og statsobducent Jørgen Lange Thomsen mandag aften til Newsbreak.dk.

Han vil i den forbindelse heller ikke komme nærmere ind på, hvordan man kan se, om en person er død af kulilteforgiftning eller ej af kollegiale hensyn.

Svært af fastslå

Til Ritzau siger Peter Thiis Knudsen, der er er vicestatsobducent ved Syddansk Universitet, at det kan blive meget svært for retsmedicinere at vurdere, om den svenske journalist Kim Wall døde som følge af kulilteforgiftning.

Det skyldes, at ligdelene har ligget længe i vandet, før de er blevet fundet.

– Det, man kan se ved kulilteforgiftning, er, at ligpletterne bliver mere røde. De er normalt rødblå. Men det kan man nok ikke se meget på, fordi der er gået så lang tid, siger han.

Peter Thiis Madsen har dog ikke selv set på ligdelene fra Kim Wall.

Politiet oplyser i den forbindelse, at man derfor indhenter nye erklæringer fra retsmedicinere.

Liget skal til en retskemiker

Foruden at se på ligpletterne vil en retsmediciner ved mistanke om kulilteforgiftning også sende liget videre til undersøgelse hos en retskemiker, forklarer Peter Thiis Knudsen

Men også her vil det være svært at be- eller afkræfte, om hendes død skyldtes kulilteforgiftning.

– Vi skal også have det bekræftet af en retskemisk undersøgelse. Den vil også være meget svær at lave, når der er tale om et lig, der har ligget så længe i havet, siger Peter Thiis Knudsen.

Det var den 10. august, at Peter Madsen og Kim Wall sejlede ud i Madsens ubåd fra København. 21. august blev hendes torso fundet i vandet, mens hendes ben og hoved blev fundet 6. oktober.

Armene kommer ikke til at gøre stor forskel

Dykkere leder stadig efter armene. Finder man armene, vil de dog næppe gøre retsmedicinere klogere på, om der er tale om kulilteforgiftning, vurderer Peter Thiis Knudsen.

– De spiller ikke ind, hvis man taler kulilte. Naturligvis er det sådan, at jo mere, man har, jo bedre. Men jeg tror ærlig talt ikke, at man overhovedet vil kunne se ligpletterne, siger han.

Forklaring afgivet 14. oktober

Den nye forklaring fra Peter Madsen blev givet 14. oktober til politiet. Tidligere har Peter Madsen sagt, at Kim Wall døde, da hun fik en tung luge i hovedet, og at han efterfølgende smed det intakte lig i havet.

Med den nye forklaring erkender han altså, at han har parteret Kim Walls lig, men han nægter sig fortsat skyldig i drab.

Ny sigtelse

Endnu en nyhed i sagen er, at Peter Madsen nu har modtaget en ny sigtelse til det samlede billede. Foruden at være sigtet for forsømmelig omgang med lig – ved partering – er raketbyggeren også sigtet for drab. Ydermere har politiet nu sigtet ham for såkaldt “anden kønslig omgang end samleje under særlig skærpende omstændigheder.

Det er et ganske udefinérbart begreb, der ikke udspecificeres yderligere. Politiet skriver dog, at sigtelsen relaterer sig til 14 stiksår, der er fundet i og omkring kønsdelene.

(Artiklen fortsætter under fakta-boksen)

Fakta

Overblik: Peter Madsen og Kim Wall

* 10. august klokken 19 tager Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall afsted sammen i den hjemmebyggede ubåd “UC3 Nautilus”. De stævner ud fra Refshaleøen i København.

* Natten til 11. august melder Kim Walls kæreste hende savnet. Wall er ikke kommet hjem fra ubådsturen, der burde være endt sent om aftenen.

* 11. august finder man efter lang tids eftersøgning “UC3 Nautilus” i Køge Bugt. Ubåden begynder at synke, og PeterMadsen bliver reddet i land.

Han siger, at en fejl fik ubåden til at gå ned, og at Kim Wall om aftenen blev sat i land på Refshaleøen.

* 12. august bliver Peter Madsen varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

* Natten til 13. august får man ubåden bragt på land, og undersøgelser af den begynder. Politiet siger, at ubåden sank som følge af en bevidst handling, og at det formodes, at Kim Wall er død.

* 21. august oplyser politiet, at Peter Madsen har forklaret, at Kim Wall døde om bord på ubåden som følge af en ulykke. Han skaffede sig efterfølgende af med liget i Køge Bugt.

Om eftermiddagen anmelder en cyklist fundet af et lig i vandet ved Vestamager.

* 22. august oplyser politiet, at arme, hoved og ben er blevet fjernet ved en “bevidst afskæring”. Politiet oplyser dagen efter, at dna-profilen matcher Kim Wall.

* 24. august er Peter Madsen på ny til afhøring hos politiet. Her bliver han sigtet for usømmelig omgang med lig.

Madsen erkender sig skyldig i at have smidt Wall i havet, efter at hun ifølge ham døde, da hun fik en tung luge i hovedet. Men han nægter at have parteret hende.

* 5. september får Peter Madsen forlænget sin varetægtsfængsling i fire uger. Han er nu sigtet for både drab og usømmelig omgang med lig.

* 3. oktober fremlægger anklagemyndigheden nye beviser i sagen efter at have undersøgt Peter Madsens computer. Blandt andet er der fundet optagelser af kvinder, der bliver dræbt og tortureret.

Det kommer også frem, at Wall er blevet stukket 14 gange i underlivet og en enkelt gang i brystet.

* 7. oktober oplyser politiet, at man har fundet Kim Walls hoved, to ben, tøj og en kniv i Køge Bugt. Der er ingen spor af fraktur på kraniet. Dermed forekommer det usandsynligt, at Madsens forklaring om hendes død er sand.

* 30. oktober kommer det frem, at Peter Madsen har ændret sin forklaring om, hvordan Kim Wall døde. Det er sket under en afhøring 14. oktober.

Nu siger han, at hun formentlig døde af kulilteforgiftning, mens han var på ubådens dæk. Han erkender nu at have parteret Wall.

I forbindelse med afhøringen 14. oktober blev Madsen desuden præsenteret for en ny sigtelse. Politiet mener, at de 14 knivstik i Walls underliv udgør en overtrædelse af straffelovens paragraf om anden kønslig omgang end samleje under særligt skærpende omstændigheder.

Peter Madsen nægter sig skyldig i den del af sigtelsen, ligesom han også fastholder sin uskyld, hvad angår anklagen om drab.

* 14. november oplyser Peter Madsens advokat, at han frivilligt går med til at lade sin fængsling forlænge i yderligere fire uger. Foreløbigt skal han sidde fængslet frem til 13. december.

* 21. november finder Forsvarets dykkere i samarbejde med politiet en arm i Køge Bugt. Den menes at tilhøre Wall.

* 29. november klokken 10.20 finder dykkere endnu en arm i Køge Bugt. Armen er ikke undersøgt, men den menes at være Kim Walls.

* Efter planen begynder retssagen mod Madsen 8. marts 2018 i Københavns Byret. Sidste planlagte retsmøde er 25. april 2018.

Kilde: Ritzau. 

På nuværende tidspunkt er efterforskningen af sagen ved at lakke mod enden, og det betyder, at politiet nu kan oplyse, at der afsættes otte retsdage til en potentiel nævningesag i Københavns Byret med begyndelse 8. marts.

– Der vil naturligvis stadig være relevante oplysninger der skal færdigefterforskes, men sagen er på de store linjer ved at være klar. Derfor overgår den nu til en præsentationsfase og jeg forventer at der bliver taget stilling til tiltalespørgsmålet inden årsskiftet, siger specialanklager Jakob Buch-Jepsen i en pressemeddelelse.

Resultatløse eftersøgninger

Der har gennem de sidste 14 dage været gennemført adskillige dyk i Køge Bugt for at finde Kim Walls arme samt såvel hendes som Peter Madsens mobiltelefoner. Dette har desværre ikke givet noget resultat, oplyser politiet.

Det vurderes aktuelt, hvorvidt der stadig skal gennemføres dykninger eller på anden måde søges efter disse dele.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu