ANNONCE

Derfor kan pizza være det eneste du må få i dag

23. november 2020 05:54 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Det kan være svært at se problemet. Men du kan smage det.

Derfor kan pizza være det eneste du må få i dag
Én pizza kan indeholde så meget salt, at du skal holde dig helt fra salt den dag, du spiser pizza. Hvis du vil overholde de gældende retningslinjer. Genrefoto.

Får du for meget salt, og hvordan finder du overhovedet ud af det? Ifølge BBC får 69% af den britiske befolkning for meget salt i deres hverdag, hvor de 19-64-årige spiser 7,5 gram salt om dagen, mens de 35-39-årige spiser hele 8 gram salt om dagen.

Det er ikke kun i England, at der bliver spist for meget salt. Ifølge Fødevarestyrelsen spiser 9 ud af 10 danskere mere salt end de 5-6 gram, der er anbefalingen i både Danmark og England.

Det er sundt at skære ned

Der er ellers god grund til at skære ned på saltforbruget, ifølge Fødevarestyrelsen, da for meget salt kan føre til både:

Forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og mavekræft.

Skruer du ned for mængden af salt, du spiser, har det en effekt på dit blodtryk. Fødevarestyrelsen vurderer, at 400.000 færre danskere vil blive ramt af forhøjet blodtryk, hvis de skærer 3 gram af deres gennemsnitlige daglige saltindtag.

I England døjer næsten hver tredje voksne med forhøjet blodtryk, skriver BBC, og mange ville derfor kunne opleve sundhedsmæssige fordele i at skære ned på deres saltindtag.

Hvad kan du gøre?

Hvis du vil prøve at skære ned på dit saltindtag, men du er bekymret for, om al mad kommer til at smage kedeligt, bør du være forberedt på at være tålmodig. Ifølge BBC tager det omkring fire uger, fra du skruer ned på saltindtaget, til din krop har vænnet sig til det. Men når det så er sket, burde du kunne nyde din mad uden ekstra salt. Det er sådan med salt, at jo mere, du får, desto mere vil din krop have af det.

Hvis du vil prøve at skrue ned for dit saltindtag uden at skulle nærlæse indholdet af hver eneste fødevare, du stopper i indkøbskurven, har BBC udarbejdet en række generelle råd.

Købesovs, marinade, såvel som ketchup, soja og lignende, er ting, der ofte findes meget salt i. Færdigretter, eksempelvis en pizza fra den lokale pizzamand, er rene saltbomber. Ifølge BBC er der fem gram salt på en pizza fra et pizzeria, altså alt det salt, du egentlig burde få på en dag.

Hvis du selv laver mad, har du nemmere ved at styre saltmængden, og du kan erstatte salt med andre krydderier, såsom peber, chili, hvidløg og citronsaft.

Fersk kød indeholder mindre salt end færdigtilberedt kød, mens både chips og andre salte snacks også er blandt de fødevarer, du bør overveje at se bort fra, hvis du altså vil prøve at spise mindre salt.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu