ANNONCE

Derfor skal du åbne din have op for bierne

6. juli 2020 10:12 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Den danske natur, som vi kender den, har brug for hjælp, hvis ikke den skal forsvinde helt.

Derfor skal du åbne din have op for bierne
Du kan gøre dit for at lokke bier til din have. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Da sommeren nåede til landet, steg danskernes interesse for at lokke en særlig gruppe af gæster til deres haver. Havecenterkæden Plantorama skriver i en pressemeddelelse, at man i år har oplevet et stort fokus på insektlivet, hvilket kommer til udtryk i, at folk søger information om blomster og buske, der kan lokke flyvende insekter til.

– Vi oplever stor efterspørgsel på frøblandinger til vilde blomster samt sommerfuglebuske og frugttræer. Vilde bier i haven er allerede ved at blive årets trend. Folk er bevidste om fordelene ved at have et rigt insektliv i haven. Giver man lidt til bierne, kommer det mangefold igen gennem bestøvning og en frodig have, siger Arne Persson, der er planteekspert hos Plantorama, i pressemeddelelsen.

Den nyhed bør vække glæde hos alle, der holder af den vilde danske natur, blandt andet Dyrenes Beskyttelse, Naturstyrelsen, Friluftsrådet, og de Naturhistoriske Museer, der sammen med DR i 2020 sætter fokus på den danske natur.

Dyrenes Beskyttelse skriver, at der er brug for at gøre den danske natur mere vild. Naturen er trængt, hvilket betyder et fald i antallet af dyr og planter i Danmark. Problemet er, at der er meget lidt vild natur i Danmark, og det kan alle danske haveejere være med til at lave om på.

Flere liv

Hvis man har en have, og hvis man ønsker at lokke flere insekter til, skal man være opmærksom på, at mange insekter når at leve to liv. Først som larver, og så som voksne insekter, og da larver og insekter lever af forskellige ting, skal en vild have tilgodese flere forskellige gæster.

Dyrenes Beskyttelse skriver i en pressemeddelelse, at det ikke nødvendigvis kræver en masse arbejde at gøre haven mere indbydende for insekter, og at man kan hjælpe på flere forskellige måder. Ved at have mange forskellige planter stående i din have, gør du den mere attraktiv for flere forskellige insekter, og det er her vigtigt, at du overvejer, hvorfra planterne stammer.

Som Arne Persson siger i pressemeddelelsen fra Plantorama, er efterspørgslen på blandt andet frøblandinger stor i år, og her kan man med fordel gå efter blandinger af frø, der bliver til danske planter. Dyrenes Beskyttelse skriver, at danske planter passer bedst til danske insekter.

Sådan gør du

Hvis du har lyst til at bidrage til, at den danske natur bliver lidt mere vild, kan du ifølge Dyrenes Beskyttelse gøre en række forskellige ting:

Hvis du har bunker af sten, brænde og kvas liggende, bliver der dannet små økosystemer af insekter, der nedbryder træet og insekter, der spiser de andre insekter.

Hvis du lader blade og kviste ligge i din have, giver du insekterne steder, de kan gemme sig.

Du behøver ikke at lade hele din græsplæne gro til men ifølge Dyrenes Beskyttelse er en kortklippet plæne intet paradis for insekter. Du kan derfor overveje at lade et område af græsplænen gro til.

Du kan også bygge et insekthotel af træ med en masse hulrum og grene og kviste af forskellige størrelser. Her kan insekterne gemme sig og overvintre.

Plantorama skriver, at der findes flere forskellige arter af bier i Danmark, og da de spiser noget forskelligt, er det en god idé at holde haven aktiv så længe som muligt, med forskellige typer af planter. Ønsker du specifikt at lokke vilde bier til, er de glade for at spise fra frugttræer, buske såvel som fra klokkeblomster, kurveblomster, maskeblomster, ærteblomster og skærmplanter.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu