ANNONCE

Derfor skal du lave en madplan

8. november 2019 13:21 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Der er flere gode grunde til at lave en madplan - og følge den.

Hvis du laver en madplan, så er der både øknomiske og sundhedsmæssige fordele at hente, lyder det fra flere eksperter. Din kost bliver mere varieret, og din pengetank bliver knap så slunken.

(Artiklen fortsætter under videoen)

En madplan kan udarbejdes på mange måder afhængig af, hvad der passer til dig og din familie, men især det at sætte sig ned og tænke over, hvilken mad, du gerne vil spise i den kommende tid, er særdeles givtigt.

Det fremhæver Mette Lilliendahl, der er klinisk diætist og har Odense Sundhedshus.

– Mange børnefamilier har en tendens til at spise det samme, men når man skal lave en plan, undgår man også at stå i supermarkedet og vælge de kendte ingredienser, fordi man er forberedt. På den måde får mange også en del flere grøntsager ind i kosten, siger hun til Newsbreak.dk.

Undgå madspild og impulskøb

Kok og madskribent Louisa Lorang har også nogle pointer om madplaner, som hun tidligere har delt med Ritzau.

– Det gode ved madplaner er, at man meget nemmere kan få brugt alle sine råvarer, så man ikke ender med at smide dem ud. Det er både en fordel i forhold til madspild, men også økonomisk, da det er meget dyrt at smide råvarer ud, siger hun.

Har man købt ind til flere dage, skal man også færre gange i supermarkedet, hvilket også er en fordel. Det bakker Lilliendahl op om.

– Primært handler det for mig om at, jeg får spist fornuftigt og varieret, men med en madplan betyder det også, at jeg undgår impulskøb, fordi jeg handler færre gange og ikke bliver fristet af kanelgifler og andet, siger hun til Newsbreak.dk.

Forudseende

Når Mette Lilliendahl selv laver madplaner er det ud fra tanken om at handle et par gange i løbet af en uge. Hun fylder op, som hun selv siger.

– Man behøver jo ikke købe det hele på én gang, for så kan det også ske, at nogle af indkøbene bliver dårlige eller kedelige. Alternativt kan man planlægge ud fra, at det, der hurtigst bliver kedeligt, det indgår i retterne først på ugen, siger hun.

Samme holdning har cand.pæd. i hjemkundskab Vibeke Paaske Madsen, der underviser i madlavning, sundhed og ernæring på Suhrs Højskole. Hun har tidligere udtalt sig om madplaner til Samvirke.

Ifølge hende er der også en anden fordel ved at lave fremadskueende planer. For når du giver dig selv overblik, så kan du også forlods konstatere, om der er en dag, hvor du ikke har tid til at lave maden selv.

Så kan du lave en dobbeltportion dagen før, og så har du hurtigmad til den følgende dag.

Der skal dog også være plads til spontanitet, lyder det.

Husk børnene

Interessen for at lave mad og spise ordentligt kommer ikke af sig selv, og derfor kan en madplan også være med til at skærpe dine børns forståelse for madlavning og indkøb. Ikke mindst også det økonomiske aspekt i det, har Susanne Arvad, som er direktør hos Arvad Finanshus, tidligere fortalt Ritzau.

– Man kan for eksempel sige, at nu har vi 200 kroner, vi skal ud at købe for til et bestemt antal dage. Og vi kan så enten vælge det her eller det her. Så de får sat nogle billeder på, hvor meget man kan få for pengene. På den måde får de et forhold til indkøb, adfærd og økonomi, forklarer Susanne Arvad.

På sin blog hos Odense Sundhedshus har Lilliendahl også fremhævet børne-inddragelse som en af syv fordele ved madplaner.

“Hvis dine børn har alderen til det, kan du også planlægge dage, hvor de kan hjælpe med at lave mad, eller de kan lave maden selv. Når børn er med til at bestemme, hvad i skal spise til aftensmaden, eller er med til at lave mad, fremmer det deres lyst til at spise det, der bliver serveret”, skriver hun.

Fakta

Gode ting altid at købe

Mette Lilliendahl giver her et hurtigt bud på nogle ting, hun altid putter i indkøbskurven – og på listen, når hun laver madplaner.

– Rugbrød
– Grovboller
– Æg
– Gulerødder

Så sikrer man i hvert fald, at der er fuldkorn og grøntsager, samtidig med, at æg er rigtig gode at have liggende, hvis madplanen skrider. Så kan man hurtigt lave en omelet eller et spejlæg.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu