ANNONCE

Dette bør du altid gøre med en ny computer

19. marts 2019 22:44 | Af: Ritzau Fokus

Mange computere sælges med en del præinstallerede programmer, som lige så godt kan fjernes, så de ikke optager unødig plads og ressourcer.

Har du investeret i en ny computer, kan du være næsten sikker på, at den er fyldt med programmer og software, som andre har betalt for at få på computeren.

Men mange af disse programmer kan du sagtens undvære.

Ifølge teknologiredaktør Niels de Boissezon fra Computerworld optager de præinstallerede programmer – også kaldet bloatware – nemlig både plads og ressourcer.

– En renset pc kan derfor opleves som værende markant hurtigere, fordi den kun starter de programmer op, som man reelt bruger, siger han.

Men hvordan fjerner man så disse programmer? Det kan programmet Ccleaner hjælpe dig med, fortæller Natasja Broström, der er it-journalist hos magasinet Datatid Techlife.

– Få programmet til at afinstallere alle de programmer, du alligevel ikke vil bruge, siger hun.

Det kan være spil, gratis antivirusprogrammer og programmer til videoafspilning.

– Som udgangspunkt bør Ccleaner ikke foreslå dig at slette filer, som kan være vitale for systemet. Den gør jobbet nemmere for dig – i stedet for at du skal slette filerne manuelt, siger Natasja Broström.

Du bliver overrasket

Derudover kan der gemme sig små filer i afkroge af computeren, som kan være svære at finde, hvis du selv sidder og leder efter dem. Her kan du bruge programmet Iobit Uninstaller.

– Det skanner, hvad der ligger af rester i registreringsdatabasen. Det vil jeg køre efter Ccleaner, og jeg tror, at folk vil blive overrasket over, hvor meget programmet kan finde, siger Natasja Broström.

Ud over at slette programmer kan du også gå mere drastisk til værks. Ifølge Niels de Boissezon kan du nemlig rense systemet helt ved at installerede en ny kopi af Windows 10, hvis din computer kører det.

– Bemærk dog, at det vil fjerne alle apps, drivere og indstillinger på din maskine, som skal installeres igen, siger han.

Bedre med Mac

Ifølge begge eksperter er bloatware primært et problem på Windows-computere, mens Mac-computere er fri for de fleste ubrugelige programmer.

– Med en ny Mac-computer er det anderledes, da den har sit eget lukkede økosystem. Det vil sige, at første gang du åbner din nye computer, vil der kun ligge det mest basale, siger Natasja Broström.

Alligevel kan der ligge programmer, som du ikke finder relevante for dig. Men dem skal du slette manuelt.

– Du skal ind i “finderen” og derefter vælge de apps, du ønsker at afinstallere, fortæller Niels de Boissezon.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu