ANNONCE

Derfor skal du skifte til sommerdæk

19. april 2019 06:09 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Det handler ikke kun om sikkerhed, men gavner også din pengepung.

Sommerdæk. Det siger lige som lidt sig selv, hvornår de skal bruges. Ofte tudes vi ørerne fulde med, at det handler om din og andres sikkerhed at få skiftet vinterdækkene ud med sommerdæk. Faktisk er der også en anden grund, der måske også er interessant.

Godt hver fjerde danske bilejer skifter først fra vinter- til sommerdæk i maj. Det er en rigtig dårlig ide. Og en af de, der i sidste ende kan koste menneskeliv.

I galleriet over artiklen kan du se hvorfor. Brug et minut og bliv klogere på dæk og dækskift. Og vigtigheden heraf.

Vinterdæk og temperaturer over 7 varmegrader er nemlig en dårlig cocktail. For når temperaturen ryger op, bliver gummiet i vinterdæk gradvist blødere. Det går ud over egenskaber som vejgreb, bremselængde og rullemodstand, som bliver væsentligt forringet.

– Sommerdæk er designet til at køre på vejene i sommerhalvåret. Du manøvrerer bedre i sommerlandskabet, når du kører med sommerdæk, end hvis du fortsætter med vinterdæk. Og så er bremselængden markant kortere, når du har dæk på, som passer til temperaturen, siger Rasmus Dalby, der arbejder som vejhjælps-redder hos Falck.

Tal fra Michelins årlige bilistundersøgelse viser, at cirka 20 procent af ”sæsonskifterne” først siger goddag til sommerdæk i maj, hvilket er en kende for sent.

Det giver FDM, Forenede Danske Motorejere, ret i: Det kan du læse mere om HER.

Og selv om det er positivt, at vinterdækkene kommer af bilen, har det sene dækskifte i maj nogle ofte ukendte konsekvenser for pengepungen. Og trafiksikkerheden.

– Mange bilister er faktiske ikke klar over, at vinterdæks egenskaber bliver så dårlige i varmen, som det er tilfældet. Det skyldes sikkert, at dæk er et notorisk lavinteresseområde for bilister. Men der er altså både en sikkerhedsmæssig og økonomisk konsekvens ved at køre for længe på sine vinterdæk, siger Claus Chouhan.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu