Det er blevet dyrere at bygge nyt hus

5. marts 2013 09:40 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Det er blevet dyrere at bygge nyt hus
Billede mangler

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at de samlede omkostninger ved nybyggeri er steget med 0,5 procent fra tredje til fjerde kvartal. Samlet er prisen for at bygge nyt i 2012 steget med 2,5 procent, mens prisen på eksisterende har holdt sig i ro.

Højere lønninger trækker prisen op

Det er særligt dyrere byggematerialer og højere lønninger, der gør det dyrere at bygge nyt. Prisen på byggematerialer er i løbet af sidste år steget med 2,4 procent, mens omkostninger til arbejdslønninger er steget med 2,9 procent – hvilket er højere end inflationen på to procent.

Tager man udgangspunkt i prisudviklingen på et gennemsnitligt enfamiliehus siden 2007 er det nu samlet blevet 600.000 kroner dyrere at bygge nyt end at købe et eksisterende hus, skriver Lise Nytoft Bergman, boligøkonom hos Nordea i en analyse.

»Tager man udgangspunkt i et gennemsnitligt hus, som kostede 2.000.000 kr. på pristoppen i 2. kvartal 2007, så koster det hus i dag 1.605.000 kr. Til sammenligning vil et nybygget hus, som kostede 2.000.000 kr. at opføre i 2. kvartal 2007, i dag løbe op i 2.224.000 kr,« skriver hun og fortsætter:

»Af samme årsag ser vi også, at antallet af nybyggede huse er styrtdykket til et niveau, som ikke er målt lavere siden 1993.« 

Bristet boligboble er forklaringen

Ifølge Lise Nytoft Bergman skyldes udviklingen i prisforskelle på nybyggeri og eksisterende huse dog i høj grad, at boligprisernes de seneste år er faldet til et mere normalt niveau efter deres himmelflugt, og ikke at byggeomkostninger er steget uhæmmet.

»Sammenligner vi således prisen på at købe brugt vs. nyt i 2003 (dvs. inden prisboblen) med i dag, så viser det sig, at huspriserne ifølge Danmarks Statistik er steget med 34 pct. fra starten af 2003 og frem til i dag, mens byggeomkostningerne til et nyt hus i samme tidsrum er steget med 30 pct. – altså en anelse mindre. De to substitutter har således på den lidt længere bane fulgt hinanden meget godt – og det er da også i overensstemmelse med gængs økonomisk teori.« skriver hun.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu