Det er professoren anklaget for i spionsag

13. april 2012 10:27 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Det er professoren anklaget for i spionsag
Billede mangler

Nu står det klart, at professoren fra Københavns Universitet, Timo Kivimäki, hovedsageligt anklages for spionage på grund af oplysninger af militær art.
Han har ifølge anklageskriftet videregivet oplysninger om “personer med tilknytning til Center for Militære Studier” til russiske efterretningsofficerer.
Det skriver Information, der har set anklageskriftet.
Samtidig skal professoren ifølge Politikens oplysninger angiveligt også have navngivet spionkandidater blandt sine studerende.
Professoren har indrømmet, at han har videregivet oplysninger om ansatte fra Center for Militære Studier, men nægter sig skyldig i anklagen om spionage.
“Jeg har udleveret oplysninger om personer, der kunne mobiliseres til videnskabelige seminarer, og som kunne blive inviteret til at forske i disse emner,” siger han til Information.
Han fortæller selv, at det ikke var en god idé, men understreger samtidig, at alle de oplysninger, han har videregivet, er offentligt tilgængelige.
Det er imidlertid ikke en formildende omstændighed i forhold til den såkaldte milde spionparagraf, som han er anklaget for at overtræde, mener tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen.
“Paragraffen drejer sig om, at man har medvirket til, at en fremmed magts efterretningstjeneste kan arbejde på dansk jord,” siger han.
Han fortæller, at det kan have stor betydning for fremmede magter, at få adgang til informationer om personer, der har viden om for eksempel dansk forsvarspolitik.
Den finske professor er blevet overvåget af PET i otte år frem til hans anholdelse.
Den finske professor, der siden 2010 har undervist i statskundskab på Københavns Universitet, har fortalt Information, at han udleverede oplysningerne for at hjælpe Rusland med at skabe en udenrigspolitik, der skulle kunne danne en modvægt til USA’s krig mod terrorisme.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu