ANNONCE

Det går den forkerte vej

15. december 2020 06:50 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Den varmeste nat i tre uger. Går fuldstændig forkert vej i forhold til hvid jul.

I radions P4 Østjylland er det et fast indslag hver morgen at ringe til DRs vejrvært og spørge om, det nu er i dag, det bliver snevejr. Den stående joke er, at det for hver dag, der går, vedbliver at være et nej som svar.

Newsbreak.dk kan bidrage og sige, at sandsynligheden for den gode, danske, hvide jul, vi bilder os ind, at vi kender og elsker med al sandsynlighed kan afblæses. I hvert fald kræver det ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) helt ekstraordinære kræfter, hvis det skal blive til noget.

Tværtimod går det i øjeblikket den stik modsatte vej for de, der drømmer om en snedækket terrasse til julemiddagen. Natten til tirsdag har nemlig været den varmeste i hele tre uger, lyder det fra Frank Nielsen, der er vagthavende meteorolog.

– På Billund-kanten er det for eksempel otte grader her til morgen, så hvis man skal ud at cykle på arbejde, kan man nok godt mærke forskel, lyder vurderingen fra meteorologen. Årsagen til den udvikling skal blandt andet findes i, at flere lavtryk passerer fra Portugal og Irland og derfra mod nordøst. Det sender fronter mod Danmark sammen med lun luft fra sydvest.

Derfor bliver tirsdag en – som symptomatisk for december – grå og kedelig dag rent vejrmæssigt.

Som vi plejer

Den kommende tid bliver med meget lidt afveksling i det vejr, der har præget december. Bundlaget er ikke længere så koldt. Det er skiftet ud med mere mildt udtryk, der er afsender på højere temperaturer.

Tirsdag er der for eksempel udsigt til dagtemperaturer mellem seks og ni graders varme. I de kommende dage er der noget regn på vej, og det gør som sådan heller ikke noget særligt ved udtrykket. Så længe, der er gråvejr og skyer, holder regnen bare på varmen.

Frank Nielsen siger dog, at der kommer en smule afveksling, men det får en modsat effekt end egentlig meningen.

– Når det så klarer op i det grå dække, så bliver det i stedet bare diset, når temperaturen falder. Det kan onsdag morgen betyde, at der i de sydlige og sydvestlige dele af landet kan komme noget tåge, siger han.

Glem det hvide

For at udvikle sig til snevejr i Danmark skal det kontinuerligt være koldt, og der skal helst være klart vejr i noget tid før, det sker. Det kan godt være, at vi i den kommende uge får lov at se noget koldere vejr.

Sådan siger prognoserne i hvert fald, men Frank Nielsen siger, at det sandsynligvis ikke er nok til, at der kommer decideret sne eller vedvarende hvidt nedbør. Så drømmen om den hvide jul, der langt henad vejen også er en illusion, kan vi efterhånden godt skrinlægge.

– Havet er for varmt, og vi har ikke nogle rigtige bjerge i Danmark, så vi er afhængige af at få tilført en masse kold luft over længere tid, siger meteorologen.

Før vi får lov at se, hvordan det udarter sig, skal vi dog i gennem ugen her, hvor hovedlinjerne er: Tørt, gråt, skyet, sol, regn, mildt.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu