ANNONCE

Det her kan stoppe ny test-strategi

26. marts 2020 16:36 | Af: Newsbreak.dk

Medicinalgiganten Roche, der er storleverandør af maskiner og reagenser til hospitals­laboratorierne, vil fra næste uge levere færre testkit til Danmark end hidtil.

Det her kan stoppe ny test-strategi
Roche Diagnostics skruer ned for antallet af produkter sendt i Danmarks retning. Foto: Scanpix/Brian Snyder

Den schweiziske medicinalgigant Roche Diagnostics, der leverer maskiner og reagenser til bl.a. covid-19-test til hospitalslaboratorierne, sænker nu forventningerne til, hvor mange såkaldte testkit Danmark får leveret fra næste uge, skriver Ingeniøren.

Meldingen kommer samtidig med, at flere regioner har så få covid-19-testkit på lager, at antallet af testede patienter og ansatte i begyndelsen af denne uge har ligget væsentligt lavere end i sidste uge. Og oven i, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har gjort det klart, at Sundhedsstyrelsen skal skrue op for testene.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Men det bliver ikke leverancer fra Roche, der kommer til at gøre det muligt:

– På grund af den globale efter­spørgsel er det nødvendigt at indstille sig på, at antallet af tests til Danmark fremover vil være mindre, siger Roche Diagnostics’ kommunikationschef Lars Berendt til Ingeniøren.

Ukendt periode

Det er de specialiserede covid-19-testkit med forblandede reagenser til landets fem såkaldte Cobas 6800-maskiner, det drejer sig om. Maskinerne ville hver kunne håndtere 1.440 patientprøver pr. døgn, hvis der var testkit nok.

Roche leverede i sidste uge knap 13.000 testkit, som blev fordelt på regionerne. I denne uge er der allokeret cirka 14.000 testkit til Danmark. Men fra næste uge forventer Roche altså, at Danmark modtager en mindre andel af produktions­linjens samlede månedlige kapacitet på tre en halv millioner testkit.

Roche vil ikke oplyse, hvor længe det vil vare, før volumen går op igen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen. Men Rigshospitalets vicedirektør, Per E. Jørgensen, som taler på vegne af koordinationsgruppen for corona-diagnostik under Danske Regioner, siger til Ingeniøren, at man prøver at arbejde udenom ved at skaffe alternative tests og laboratorier.

– Uanset at Roche måtte have de her leveringsproblemer med reagenser til Cobas-maskinerne, arbejder vi benhårdt på at øge vores testkapacitet. Og det forventer vi faktisk at kunne. Men vi kan jo ikke melde noget ud eller være sikre, før det er på plads, siger Per E. Jørgensen til Ingeniøren.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu