ANNONCE

Det her kan være tegn på søvn-apnø

9. februar 2020 20:18 | Af: Keld Stampe, ks@newsbreak.dk

Snorken er langt fra det eneste tegn på søvn-apnø. Der findes også en række mindre åbenlyse symptomer.

Søvn-apnø eller vejrtrækningspauser som det i realiteten er, betyder, at luftvejene lukkes til under søvn. Sygdommen skyldes, at luftvejene falder helt eller delvis sammen under søvn og man stopper simpelthen med at trække vejret i perioder på 10 til 60 sekunder eller endda endnu længere.

Vejrtrækningen kommer dog tilbage under en kortvarig opvågnen, men når de ramte falder i søvn igen, vender tilstanden tilbage. Ifølge Righospitalet kan søvn-apnø opstår flere hundrede gange i løbet af en enkelt nat.

Artiklen fortsætter under Videoen

Voldsom snorken er et typisk symptom på sygdommen, men der flere andre tegn, der kan indikere, man lider af den.

Se hvad disse handler om i galleriet over artiklen.  

Det er både voksne og børn, der kan få søvn-apnø, men forekomsten stiger med alderen.

Apnøerne betyder, at iltindholdet i blodet falder, hvilket medfører ændringer i blodtryksforholdene i såvel hjerte som hjerne.

Har man mistanke om søvn-apnø, bør man søge læge for at få en faglig vurdering.

Lægen kan iværksætte, at søvn, vejrtrækning og hjerterytme undersøges om natten. Enten under indlæggelse eller med låneudstyr i eget hjem. Der vil også typisk blive taget blodprøver for at klarlægge årsagerne til tilstanden.

Behandlingen består typisk i, at man sover med en iltmaske med overtryk. Masken dækker næsen og eliminerer vejrtrækningspauserne. Det medfører en bedre søvnrytme og betyder at den almene trivsel og funktion i dagligdagen forbedres.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu