ANNONCE

Det kom frem i åbningstalen

6. oktober 2020 13:24 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt tirsdag åbningstale i Folketinget.

Det kom frem i åbningstalen
Statsministeren holder åbningstale. Foto: Scanpix

Folketinget åbnede officielt det nye arbejdsår tirsdag 6. oktober med et møde i salen klokken 12. Traditionen tro holdt statsministeren åbningstale.

Ved den lejlighed offentliggjorde Mette Frederiksen (S) en række nye tiltag, tanker og planer, der skal forme Danmark de kommende år. Blandt andet, hvad angår coronavirus, utryghedsskabende adfærd, asylansøgere, klima og børn- og ungeområdet.

Her bringer vi fra Ritzau et udsnit af de vigtigste og mest konkrete elementer af talen.

I bunden kan du genlæse livedækningne af talen, hvor pointerne fremstår i punktform.

Kæmpebøder til utryghedsskabere

Politiet skal fremover kunne indføre et opholdsforbud for en hel gruppe af personer, der skaber utryghed ved eksempelvis en S-togstation eller parkeringsplads.

– Der, hvor kriminaliteten får fat, skal politiet slå ned. Nu foreslår regeringen, at det sker med mere konsekvens, siger Mette Frederiksen.

– Som det er i dag, kan politiet forbyde enkeltpersoner at komme i særlige områder – for eksempel et bandemedlem. Det er fint, men hvad nu hvis resten af gruppen stadigvæk er der.

– Fremover skal politiet derfor kunne indføre et egentligt opholdsforbud for alle personer på bestemte steder i en begrænset periode.

Hvis opholdsforbuddet ikke overholdes, skal det koste en bøde på 10.000 kroner første gang.

Hvis den pågældende har gæld til det offentlige – det kan være ubetalte regninger for tidligere kriminalitet – skal politiet kunne tage jakker, ure, guldkæder og mobiltelefoner med det samme, siger Mette Frederiksen.

Bliver opholdsforbuddet overtrådt endnu en gang, skal straffen være 30 dages fængsel.

Mette Frederiksen luftede allerede på et pressemøde på Socialdemokratiets sommergruppemøde i august, at retspolitik og kriminelle, der har udenlandsk baggrund ” ville have regeringens fokus i efteråret.

På pressemødet sagde Mette Frederiksen, at man ikke skal være bange for at tage S-toget hjem om aftenen, “fordi der er 15-17 indvandrerdrenge, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt”.

Det rejste beskyldninger om racisme.

Kommuner får velfærdsfrihed

Regeringen vil give syv danske kommuner “fuldstændig frihed” på et udvalgt velfærdsområde. Dermed vil de syv kommuner blive fritaget for så meget statslig regulering og lovgivning som muligt.

– I stedet lader vi mennesker tage ansvaret selv. Vi lever i år 2020. Vi er en af verdens bedst uddannede befolkninger. Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord, siger Mette Frederiksen (S).

Eksempelvis får Helsingør Kommune “fuldstændig frihed” på daginstitutionsområdet de næste tre år.

– Sammen med forældre og det pædagogiske personale får Helsingør lov til at skabe Danmarks bedste dagpleje, vuggestuer og børnehaver, siger Frederiksen.

Ud over Helsingør har regeringen ifølge statsministeren indgået lignende aftaler med borgmestrene i Rebild, Viborg, Middelfart, Holbæk, Langeland og Esbjerg.

10 klimamilliarder

Statsminister Mette Frederiksen (S) foreslår i sin tale ved Folketingets åbning et “grønt råderum” på to milliarder kroner årligt. Pengene skal hvert år frem mod 2025 kunne bruges på grøn omstilling.

Danmark skal med andre ord bruge genopretningen oven på corona-nedlukningen på samtidig at få gang i den grønne omstilling, siger Mette Frederiksen.

– Til vores gode samarbejdspartnere i både SF, Radikale Venstre og Enhedslisten: Vi forstår jeres utålmodighed. For det haster med at tage beslutningerne, hvis vi skal nå vores fælles mål.

– Derfor også en klar tilkendegivelse i dag: Vi skal bruge den økonomiske genopretning til at indfri vores løfte om en ambitiøs grøn omstilling.

– Vi foreslår derfor et nyt grønt råderum på to milliarder kroner årligt frem til 2025, så vi sammen skaber vished om de grønne investeringer i de kommende år, siger Mette Frederiksen.

De i alt ti milliarder kroner frem til 2025 skal ifølge statsministeren hentes fra finansloven og fra EU’s genopretningsfond. Det bliver i talen ikke uddybet, hvad pengene mere konkret skal bruges på.

Mette Frederiksen gentager dog samtidig, at den grønne omstilling ikke må skabe problemer i andre dele af samfundet.

– Regeringen har tre afgørende hensyn: Vi skal blive ved med at træffe klimabeslutninger på en måde, som skaber arbejdspladser i stedet for at lukke dem. Uligheden må ikke stige. Og vi skal fortsat have råd til velfærd.

Udmeldingen kommer efter tiltagende kritik fra støttepartierne De Radikale, SF og Enhedslisten. De tre partier mener, at regeringen er ved at svigte den lovfæstede målsætning om 70 procents reduktion i drivhusgasserne i 2030.

Det afviser statsministeren i åbningstalen.

– Lad mig sige det, så det ikke kan misforstås: 70 procents målsætningen er lovfæstet, vedtaget og besluttet. Og vi står fast på den, siger Mette Frederiksen.

Vil sende asylansøgere til andre lande

Socialdemokratiet har i nogle år døjet med et politisk hovedbrud, der går på, at partiet vil oprette modtagecentre for asylansøgere uden for EU. Men endnu er der ikke fundet nogle lande, der vil påtage sig opgaven.

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger tirsdag i sin åbningstale i Folketinget, at regeringen vil fremsætte et lovforslag, der skal gøre det muligt.

– Vi står med et europæisk asylsystem, som reelt er brudt sammen. Lad os være ærlige: I dag afhænger muligheden for asyl ofte af, om man kan betale en menneskesmugler og vil sætte livet på spil i en overfyldt gummibåd, siger hun.

Statsministeren uddyber, at “Middelhavet er blevet en kirkegård”.

Forslaget om at oprette et modtagecenter uden for Europa præsenterede Mette Frederiksen i 2018. Hun mener, at den eneste reelle og langsigtede løsning er, at asylsager skal behandles væk fra Danmark i tredjelande.

Samtidig vil regeringen hjælpe mere i nærområderne, lyder det.

– Mange har sagt, det er urealistisk, at det ikke kan lade sig gøre. Men også her gælder det, at politik gør en forskel. Vi bestemmer selv. Giver vi op på forhånd, eller sætter vi handling bag ordene, siger Mette Frederiksen.

EU-Kommissionen har gentagne gange afvist det som en holdbar tilgang, men regeringen har haft kontakt til enkelte EU-lande og mulige værtslande uden for Europa.

Regeringen har ikke villet udelukke muligheden for dansk enegang. Enhedslisten er store modstandere, men hverken SF eller De Radikale har afvist idéen.

Ud over problemerne med at finde egnede lande kan der være juridiske problemer. For eksempel når de europæiske menneskerettigheder skal overholdes på et stykke jord i Nordafrika eller andetsteds.

Af den og andre grunde har professorer og jurister været meget skeptiske overfor lovforslaget. Efter talen uddyber Mette Frederiksen, at lovforslaget lægges frem, mens regeringen fortsat forsøger at finde modtagerlande.

– Arbejdet i det internationale spor i forhold til forhåbentligt at kunne lave en konkret aftale kører for sig, men vi skal have et lovgrundlag på plads, siger Mette Frederiksen til den del.

Corona-varsling

Blandt andre Venstre og erhvervslivet har undret sig over og kritiseret, at S-regeringen endnu ikke har præsenteret et bebudet varslingssystem, hvis formål er at sikre større forudsigelighed i regeringens corona-restriktioner.

Det er lige på trapperne, må man forstå.

– Inden længe vil regeringen – som lovet – præsentere et varslingssystem, der giver mere forudsigelighed omkring, hvad vi gør, hvis smitten stiger, siger Mette Frederiksen.

Det var i juni, at statsministeren bebudede, at der ville komme et varslingssystem.

– Til efteråret, hvor vi risikerer ny eller højere smitte, vil vi basere indsatsen på et nationalt varslingssystem, hvor myndighederne på baggrund af objektive tal for smittespredningen udformer en risikovurdering.

– Som samtidig er knyttet til de indsatser, der kan sættes i gang for at reducere smittespredning, siger Mette Frederiksen.

Helt som ventet fylder corona en del i åbningstalen forud for den nye politiske sæson. Den globale pandemi lukkede tilbage i marts ned for store dele af samfundet. Og der er fortsat restriktioner.

– Efter sommerens afmatning er coronaen vendt tilbage. Det var forventet, at virussen ville få fat igen, men det er sket hurtigere, end vi havde håbet, siger Mette Frederiksen.

Live – Folketingets åbning:

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu