ANNONCE

Bøde: Så dyrt bliver det at være over 10 samlet

18. marts 2020 18:33 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Overtrædes nyt forsamlingsforbud, kan det koste 1500 kroner i bøde, hvis man ikke lytter til politiet.

Hvis man ikke lytter til politiet, kan det i sidste ende koste en bøde på 1500 kroner for de personer, der overtræder forbuddet om ikke at samles mere end ti personer samme sted.

Det oplyser Anklagemyndigheden, efter at Rigsadvokaten har fastsat bødetaksterne.

Artiklen fortsætter under videoen

Hvis en patrulje støder på en forsamling med flere end 10 personer, skal den først vurdere, om gruppen er sammen på en sådan måde, at der er særlig fare for coronasmitte.

– Ved vurderingen kan der for eksempel lægges vægt på, at personer står som “sild i en tønde”, skulder ved skulder eller på anden vis tæt sammen, om personerne befinder sig inden- eller udendørs og den udviste adfærd, står der i retningslinjerne.

Opfordrer til fornuft

I første omgang skal politiet opfordre de tilstedeværende til at forlade stedet. Hvis det ikke hjælper, skal politiet i udstede et påbud om at forlade stedet, og hvis det ikke hjælper, skal de pågældende sigtes for at overtræde forbuddet.

Det er altså det, der koster 1500 kroner.

Fakta

Regeringens hastelov

Her er et overblik over en række af de beføjelser, som myndighederne får som følge af hasteloven:

* Sundhedsministeren kan påbyde personer, som er smittet med coronavirus, eller som formodes at være smittet, at lade sig undersøge af en læge.

Hvis påbuddet ikke følges, kan den pågældende ved politiets hjælp sendes til en læge til undersøgelse. Om nødvendigt kan den pågældende tvangsindlægges til observation på et sygehus.

* Sundhedsministeren kan efter forhandlinger med justitsministeren fastsætte regler om, at politiet kan bruge den fornødne magt for at sikre gennemførslen af hastelovens tiltag.

* Der indføres mulighed for forbud for adgang til offentlige institutioner, supermarkeder og butikker, offentlige og private plejehjem og sygehuse, samt restriktioner på transportmidler.

* Sundhedsministeren får efter samtale med justitsministeren mulighed for at forbyde større forsamlinger. Onsdag blev grænsen sat til 100 mennesker.

* Der indføres en solnedgangsklausul, så hastelovforslaget udløber 1. marts 2021. Det vil sige, at tiltagene er midlertidige.

Kilde: Ritzau

De nye regler betyder også, at en række butikker som caféer, restauranter, biografer, indkøbscentre skal holde lukket.

Det gælder også butikker, hvor der er tæt kontakt mellem ansatte og kunder.

Det kan for eksempel være frisører, tatovører eller fysioterapeuter.

Hvis man som erhvervsdrivende bryder det forbud, vil det medføre en bøde på 5000 kroner. Det er den største af bøderne.

Dagligvarebutikker, apoteker og andre erhverv får lov at holde åbent. Men hvis de ikke overholder en række krav om gulvplads og håndsprit til handlende, risikerer de også en bøde.

Det vil være muligt at indbringe en bøde for domstolene.

Opsang

Det var på et pressemøde tirsdag klokken 19, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) endnu engang trådte frem for danskerne og fortalte om de de nye tiltag.

Forinden havde ældre- og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) været ude med riven.

“Jeg ser stadig alt, alt for mange, der tager alt for afslappet på vores sundhed i den her krise. Alt for mange, som ikke holder afstand og som åbenbart ikke føler, det er relevant for dem at gøre som myndighederne siger”.

Sådan startede opslaget på ministerens Facebook-side.

Her skriver ministeren videre, at epidemien er kommet – og den ikke kan undgås:

“Men vi kan sætte en kraftig dæmper på den voldsomme stigning. Og det er det nødvendigt, at vi gør nu”.

Det efterfølger han med ordene:

“Så kom nu, Danmark”

Herefter kommer Heunicke med en gentagelse af rådene om at begrænse fysisk kontakt, at undgå håndtryk og at holde afstand – også ude i samfundet.

Ministeren stiller også spørgsmål til sig selv – og svarer:

Hvem gælder det her?

Alle.

Men det gælder vel ikke for dem, der er unge og raske?

Jo, det gælder alle. Du risikerer at blive en del af en dødbringende smittekæde, som i enden har et barn med nedsat immunforsvar. Den her virus smitter langt mere og er langt mere brutal over for hele vores samfund end noget, vi normalt kender til, skriver han blandt andet.

Derefter slutter opslaget:

“Tak. Hvis der ikke er flere spørgsmål, så vil jeg gå tilbage til arbejdet. Pas på jer selv og jeres kære”.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu