ANNONCE

Danske hjem har inviteret et insektmekka ind

17. december 2019 17:35 | Af: Ritzau Fokus

Det traditionelle juletræ er en god hule for insekter og andre småkryb.

Kræmmerhuse, julestjerner og småkryb.

Når du henter juletræet ind inden juleaften, kan der komme ubudne gæster med inden for matriklen.

Artiklen fortsætter under videoen

Uanset om du har været ude i skoven for at fælde træet selv eller har købt juletræet færdigfældet, så kan det myldre ud med alt fra lopper, biller og bladlus til ørentvister og edderkopper.

– Ud over træborende insekter, som kan lave ulykker, er langt de fleste småkryb fredelige, men irriterende og ulækre, når de drøner rundt og lander alle mulige steder, siger formanden for brancheforeningen for professionelle skadedyrssbekæmpere og teknisk chef hos Rentokil Initial, Claus Schultz.

Vågner op til dåd

Insekterne navigerer efter temperaturen. Er de gået i vinterhi gode gemmesteder som under barken, langs stammen og inde i grenene, får stuetemperaturen dem til at vågne, i troen af at det spæde forår er på vej.

Ellers så dør de simpelthen som følge af ændringen i temperatur eller under transporten.

Processen kan faktisk allerede begynde, når du lægger juletræet ind i bagagerummet.

– Hvis man gerne vil have, at insekterne skal overleve, så kan man banke den afskårne del af juletræet hårdt ned i jorden, siger skadedyrsspecialist John Mogensen, som er indehaver af AJ Skadedyrskontrol.

– Så falder mange insekterne af, men er stadig i deres vante omgivelser, så de har mulighed for at finde et nyt sted vinteren over, fortsætter han.

Bank gerne juletræet hårdt ned i jorden endnu en gang udenfor, når du kommer hjem med det. Og har du mulighed for det, så giv det en solid overspuling med haveslagen, eller støvsug træet efterfølgende.

Kommer også til at se bedre ud

Det får i øvrigt også træet til at se pænere ud, siger Claus Schultz og tilføjer:

– Det giver i hvert fald ikke mening at sprøjtebehandle træet – det er ude af proportioner.

Flimrer insekterne rundt, mens du har juletræet indenfor, så lemp dem lige så forsigtigt ud i naturen igen – i et træ for eksempel – så de har mulighed for at finde et nyt sted at overvintre.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu