Det ligner et valgnederlag til Grønlands regeringsparti

13. marts 2013 06:09 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Det ligner et valgnederlag til Grønlands regeringsparti
Billede mangler

GRØNLAND: De foreløbige resultater fra valget i Grønland viser tidligt onsdag morgen dansk tid stor tilbagegang for det nuværende regeringsparti, Inuit Ataqatigiit (IA), mens oppositionspartiet Siumut vinder frem. Det skriver Sermitsiaq.AG.

 

Samtidig ligner formanden for Siumut, Aleqa Hammond, en stensikker vinder. I så fald bliver hun den første kvindelige landsstyreformand.

Over for Sermitsiaq.AG. peger Aleqa Hammond på tre hovedårsager til, at hendes parti står til at blive det største i Grønland.

»Det var utilfredshed med den ledelsesform, der har været praktiseret. Det har været for stor lukkethed omkring råstofprojekter og problemer i fiskeriet og manglende nybyggeri uden for Nuuk, der afgjorde valget,« siger hun.

Siumut har oplevet stor fremgang, mens koalitionspartierne IA, Demokraterne og Kattusseqatigit Partiiat ifølge de foreløbige resultater har fået en lussing af vælgerne.

»Befolkningen har savnet et samlingssted, og formanden for Naalakkersuisut (den grønlandske regering, red.) har været usynlig blandt folk, selvom det er meget vigtigt med en folkelig leder i en tid, hvor vi går efter selvstændighed,« siger Aleqa Hammond.

Men formanden for IA, Kuupik Kleist, der har siddet på regeringsmagten de seneste fire år, ærgrer sig ikke over den måde, regeringen har styret landet på.

»Jeg er ansvarlig for vores valgresultat. Valgnederlaget kan forklares med de nødvendige beslutninger, vi har truffet. Vi har truffet svære beslutninger i fiskeriet, hævet huslejen for at have råd til de nødvendige renoveringer, og den store arbejdsløshed har sikkert også spillet en rolle,« siger han til Sermitsiaq.AG.

Siumuts mærkesager i valgkampen har været at indføre royalties på mineraler, der sendes ud af Grønland. Samtidig har partiet italesat bekæmpelse af arbejdsløsheden, og yderligere ønsker Siumut at afskaffe gebyrer for fiskelicenser til fordel for fiskeerhvervet samt skabe flere arbejdspladser ved at beholde bearbejdelsen af fisk i Grønland.

Imens har IAs mærkesager under valgkampen været at omstrukturere fiskeriet, gennemføre den såkaldte storskalalov samt anbefalingerne fra skatte- og velfærdskommissionen. Samtidig er partiet i tvivl om, hvorvidt råstofmineraler skal pålægges en afgift, når de eksporteres fra Grønland.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu