ANNONCE

Det må du aldrig komme i opvaskemaskinen

19. april 2021 11:00 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

En opvaskemaskine kan spare dig for meget arbejde - men der er alligevel grænser for, hvad du må sætte i opvaskemaskinen

Se flere fotos i billedgalleriet herover

Har du opvaskemaskine?

Så ved du sikkert godt, at der kan være ting, som man aldrig må stille derind.

Der er nemlig nogle ting, som du bliver nødt til at vaske op på gammeldages manér – i hånden.

Det er den meget fugtige behandling kombineret med varmen og de mange rystelser i maskinen, der gør, at ting kan gå i stykker eller bliver misfarvede, når de ryger i maskinvasken.

Se flere fotos i billedgalleriet over denne artikel

Fakta

Seks gode råd

Idenyt har samlet disse seks ultimative tips til opvaskemaskinen:

1. Hvordan undgår jeg flyverust?

Flyverust opstår, når bestik af rustfrit stål vaskes sammen med ting, der er rustne eller ikke er lavet af rustfrit stål. Så tjek fx om hvidløgspresseren er af jern før du putter den i opvaskemaskinen. Pas også på osteskæreren – klingen er blandt en af de store syndere. Det samme gælder isoleringen på bestikholderen, hvis den har fået revner, så jernet er blevet synligt. I dag er der mange opvaskemaskiner, der har bestikholdere af plastik af samme grund.

2. Hvad gør jeg, når jeg har flyverust i opvaskemaskine?

Prøv den klassiske rustfjerner, som du kan købe i supermarkeder. Er skaden sket, så rens maskinen ved at vaske en tom vask med citronsyre. Det fjerner rester af flyverust.

3. Hvilke madvarer giver skader?

Der kan dog også være andre årsager til, at opvaskemaskinen ikke vasker rent. Rust på bestikket kan nemlig også skyldes, at det har stået for længe med madrester, der indeholder eddike-, citron-, mælkesyre eller salt, som simpelthen ætser den rustfri overflade.

4. Hvad skyldes “mælkede” glas?

Hvis dine glas er tågede eller ligner glas, du har drukket mælk af, kan det skyldes for meget opvaske- og afspændingsmiddel. Belægningen kan fjernes ved at lægge glassene i varmt vand med eddikesyre (2 dl 32% eddikesyre til 1 liter vand). Hvis det ikke hjælper, er der desværre ikke mere at gøre.

5. Hvordan bliver jeg fri for glaspest?

Glaspest viser sig som en hvid stribe på glasset og opstår på grund af bittesmå huller og revner i glasset. Det kan komme efter, du har vasket det i maskinen i et stykke tid. Den mælkehvide farve kan desværre ikke fjernes. Du kan dog være heldig at få dine pæne glas igen ved fylde citronsyre på maskinen og vaske dem ved højeste temperatur.

6. Kan man undgå dårlig lugt?

Dag efter dag sætter fedt og kalk sig fast i din opvaskemaskine. Aflejringerne samler sig i maskinens rør, spulearme og filtre. Hvis de ikke fjernes, medfører det nedsat effektivitet og dårlig lugt. Fjern madrester fra filteret hver gang du tømmer maskinen. Filteret renses ved at tage det ud, og skylle det under rindende vand. Sørg for, at filteret kommer rigtigt på plads igen.

Kilde: Idenyt.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu