ANNONCE

Det mener danskere om Grønlændere: Drikker og nasser

25. september 2012 10:10 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Det mener danskere om Grønlændere: Drikker og nasser
Billede mangler

Danskere har masser af fordomme mod Grønlændere, viser undersøgelse lavet af Grønlands turistråd – men de holder ikke stik.
 
Druk, misbrug og sociale problemer.
 
Sådan lyder svaret fra 40 procent af danskerne, når de bliver spurgt: “Hvad tænker du umiddelbart om grønlændere?”
 
Grønlænderne drikker, omsorgssvigter deres børn, bor i små bygder, sejler i kajak og fanger babysæler. Og størstedelen af grønlænderne i Danmark er enten på kontanthjælp eller modtager arbejdsløshedsdagpenge, lyder svaret fra danskerne.
 
Undersøgelsen er lavet af Grønlands turistråd, Visit Greenland, som har spurgt 1017 danskere mellem 18-74 år om deres fordomme om grønlændere.
 
– Fordomme bygger på vores erfaringer. Hvis du har lært og set i virkeligheden, at grønlændere er socialt udsatte, så tager du det billede med videre, siger ph.d. studerende i sociologi, Aya Mortag Freund, som har forsket i grønlandske stereotyper.
 
Undersøgelsen viser blandt andet, at over halvdelen mener, at grønlænderne åbner flere bajere end danskerne.
 
– Som kolonimagt har vi defineret og skrevet det grønlandske folks historie. Den starter som den ægte vilde i naturen – og udvikler sig til et billede af en befolkningsgruppe, som ikke kan tage vare på sig selv og lever i misbrug, siger Aya Mortag Freund.
 
Men fordommene har ikke nødvendigvis rod i virkeligheden. En undersøgelse fra april viser, at grønlændernes alkoholforbrug er faldet drastisk de sidste år. Faktisk drikker en dansker over 14 år 86 flere øl om året end en grønlænder i gennemsnit.
 
– Der vil altid være nogen, som ikke kan finde ud af at håndtere de sociale normer og forventninger og krav fra samfundet, men det er det samme for danskerne, svenskerne, tyskerne, understreger Aya Mortag Freund:
 
– Der er noget om snakken, men det er en lille gruppe. En del af befolkningsgruppen lever i et misbrug eller en socialt udsat position – og de bliver desværre synlige og lægger standarden og definere den kasse, vi putter alle andre grønlændere i.
 
En anden af de mest udbredte fordomme holder heller ikke stik: 43 procent af danskerne tror, at mere end halvdelen af grønlænderne i Danmark får kontanthjælp eller arbejdsløshedsdagpenge. Det rigtige tal er cirka 16 procent.
 
Undersøgelsen viser, at opfattelsen af grønlænderne ændrer sig hos dem, der har besøgt Grønland inden for de sidste fem år.
 
En tredjedel af denne gruppe bruger ord som “glade mennesker, dejlige, søde, flinke og rare” om grønlænderne – mens kun 12 procent af danskerne, som ikke har besøgt landet, nævner positive ord.
 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu