Det Muslimske Broderskab frygter militærkup

15. juni 2012 08:15 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Det Muslimske Broderskab frygter militærkup
Billede mangler

I det centrale Kairo tog et stort opbud af kampklædt politi torsdag opstilling for at forhindre, at der udbrød uroligheder, efter forfatningsdomstolen havde valgt at opløse det islamistisk-ledede parlament.
Uden for retsbygningen råbte demonstranter “Ned, ned med militærstyret” og kastede sten efter soldaterne, der havde afspærret området.
I Egypten risikerer den svære overgang til demokrati at blive kastet ud i kaos og uroligheder, bare to dage før egypterne skal vælge en afløser for den afsatte tidligere leder, Hosni Mubarak.
Domstolens afgørelse har skabt stor forvirring i Egypten, hvor det i første omgang er uklart, præcis hvilke konsekvenser afgørelsen vil få.
Iagttagere vurderer, at det kan komme til protester og uroligheder efter fredagsbønnen, hvor folk samles i moskéerne og muligvis går videre til demonstration.
Islamisterne fra Det Muslimske Broderskab, der fik mest ud af Mubaraks fald, fordømmer det, de kalder et begyndende militærkup fra tidligere Mubarak-støtter.
Parlamentsvalget, der blev indledt i november sidste år og afsluttet på den anden side af nytår, gav Det Muslimske Broderskab og de mere konservative salafister et solidt flertal.
En bedrift som Broderskabet havde håbet at gentage med deres kandidat i weekendens præsidentvalg.
Men den parlamentariske sejr bliver nu nulstillet og sat på højkant ved nyvalg. Samtidig har højesteret besluttet, at Mubaraks tidligere premierminister, Ahmed Shafiq, får lov til at stille op ved præsidentvalget mod Broderskabets kandidat Mohamed Mursi.
Den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, siger, at USA stadig forventer, at det egyptiske militær vil overdrage magten til et demokratisk valgt civilt parlament.
– Det er ikke muligt at rulle den demokratiske overgang tilbage for egyptiske folk, siger Clinton, der afviser at kommentere yderligere på domstolens afgørelse.
Reuters

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu