ANNONCE

Valg i USA: Det værst tænkelige

4. november 2020 13:57 | Af: Ritzau Fokus

Præsidentkandidater kæmper til sidste blodsdråbe om at skabe den rette fortælling om valget, siger analytiker.

Valg i USA: Det værst tænkelige
Den demokratiske kandidat, Joe Biden, har i en tale onsdag morgen dansk tid sagt, at han har kurs mod sejren. Men samtidig advarer han om, at hverken han eller Trump kan erklære sejr, før stemmerne er talt op. Foto: Angela Weiss/AFP

Det amerikanske præsidentvalg ser ud til at blive langt tættere, end meningsmålingerne havde forudset, og har i løbet af valgnatten i USA udviklet sig til en gyser.

Sådan lyder vurderingen fra Camilla Sebelius Winther, der er kampagneanalytiker for netmediet Kongressen.com.

– Det er blevet en gyser, og det er en rigtig, rigtig tæt valgkamp, siger hun.

– Så det bliver fintællingen de næste par dage, som kommer til at afgøre det, hvis ikke det i sidste ende bliver højesteret, der kommer til at udpege den næste præsident i USA.

Camilla Sebelius Winther påpeger, at det er meget usædvanligt, at begge kandidater personligt har været ude at kommentere valget, før resultatet er klar.

– Det vidner om, at der er kamp til sidste blodsdråbe mellem de to kandidater, og det handler i høj grad om at skabe den rigtige rammefortælling for det resultat, som venter om nogle dage.

Den demokratiske kandidat, Joe Biden, har i en tale onsdag morgen dansk tid sagt, at han har kurs mod sejren.

Men han understregede samtidig, at “det ikke er mig eller Donald Trump, der skal erklære, hvem der vinder valget. Det er vælgerne”.

Den republikanske præsident, Donald Trump, gik efterfølgende på scenen og erklærede, at han ser sig selv som valgets vinder.

Samtidig slog han fast, at han mener, at de mange brevstemmer ved årets valg har resulteret i valgfusk, og at han derfor vil gå til højesteret.

– Trump har brugt de sidste mange måneder på at opbygge et politisk narrativ om, at der er svindel med brevstemmer involveret i denne her valgkamp. Det er det værktøj, som han nu gør brug af i sin kommunikation.

Mette Nøhr Claushøj, der er lektor i statskundskab på Københavns Universitet og underviser i amerikanske valgkampe, ser både Trumps og Bidens udtalelser som forsøg på at skærme sig mod en langtrukken afgørelse af valget.

– Det er en strategi for Trump, men også for Biden, at de fremhæver deres forspring og siger, at de er sikre på at vinde, siger hun.

Dermed forsøger de at forhindre, at de kommer til at fremstå som dårlige tabere, hvis de efterfølgende kræver fintællinger eller går domstolenes vej, mener hun.

– Det her udfald er det værst tænkelige, der kunne ske. Det havde været bedre, hvis en af dem havde vundet en stor sejr, i stedet for det her mudrede billede, der kan blive et langt slagsmål, siger Mette Nøhr Claushøj.

Camilla Sebelius Winther vurderer, at det tætte valgresultat kan få negative konsekvenser for USA.

– Det tætte valg betyder, at USA kommer til at stå relativt splittet tilbage. Den legitimitet, som Trump eller Biden får som præsident, vil være udfordret, vurderer hun.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu