Det van(d)vittige vejr er ikke forbi endnu

28. februar 2020 17:59 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Danmarks Meteorologiske Institut annoncerer mere nedbør.

Det van(d)vittige vejr er ikke forbi endnu
Hos DMI kan man ane tørvejr i horisonten. Genrefoto.

Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, skriver i en pressemeddelelse, at der er mere vand på vej til Danmark, men at der også er udsigt til tørvejr i marts.

Ifølge den seneste prognose fra DMI er der udsigt til 25-50 mm nedbør i Jylland og 15-25 mm nedbør i resten af landet i næste uge.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Nyheden kommer på februars sidste dag, en måned hvor der normalt falder 42,84 mm nedbør, og hvor der i 2020 er faldet mere end 83 mm, altså langt mere end gennemsnittet.

DMI skriver, at udsigten til så megen nedbør i den kommende tid er atypisk for årstiden, og det betyder, at der fortsat vil være risiko for oversvømmelser i udsatte områder.

Der er udsigt til tørvejr

Ikke alt nyt er dog dårligt fra DMI. Der er nemlig udsigt til tørvejr, når vi er kommet lidt ind i marts.

“Det har formentlig lange udsigter før vandet for alvor forsvinder ude i terrænet grundet lav fordampning, men vi forventer, at det bliver langsomt bedre i marts”, forklarer Mikael Scharling, som er klimatolog på DMI, i pressemeddelelsen.

Det er dog ikke kun februar, der har været en ekstrem vejrmåned. DMI skriver, at 2019 blev det vådeste år i al den tid, DMI har målt den slags (sammen med 1999), og 2020 ser altså ud til at skrive sine egne rekorder.

“Det store billede er, at vi har haft en rekordstor mængde nedbør det seneste års tid, hvor nedbøren især er faldet i efteråret og i vintermånederne. Her er fordampningen lav, og derfor skal vi vente på, at vandet ledes væk fra overfladen,” siger Mikael Scharling i pressemeddelelsen.

Ekstremt vejr i Danmark

Februar blev særligt ekstrem af, at der over to dage faldt så meget vand, at risikoen for oversvømmelser flere steder i landet gik fra teori til et praktisk helvede.

Det betød blandt andet, at åer og vandløb i Jylland løb over deres bredder. DMI skriver, at der omkring den jyske højderyg faldt op til 200 mm nedbør visse steder, og det førte til, at vandet intet sted kunne løbe hen.

DMI skriver i pressemeddelelsen, at man kan sammenligne nedbøret i Danmark med en overvandet potteplante. Vandet blev først suget ned i jorden, men der kom mere og mere vand, og da jorden til sidst ikke kunne suge mere vand til det, begyndte det at blive liggende på overfladen.

“Vandets kredsløb er kompliceret i den virkelige verden – på landet og i byerne. Her finder vandet vej igennem jorden, det løber på overfladen til lavninger, søer, moser og vandløb, ned igennem kloakering og videre nedsivning til grundvandet. Hvor og hvornår, vand skaber oversvømmelser, er derfor ofte et sammenspil mellem forskellige lokale forhold,” siger DMIs ekspert i oversvømmelser, Michael Butts, i pressemeddelelsen.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu