ANNONCE

Detoxer du i januar? Lad hellere være med det

15. januar 2020 16:31 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Hvis du er én af dem, der starter januar med en detoxkur, kan du ligeså godt droppe den, for kroppen behøver ikke hjælp til at detox.

Når det nye år skydes ind, mangler der ikke noget. God mad, lækre snacks og alkohol til en hel hær. Sådan fejrer de fleste i hvert fald nytåret.

Men når man kommer på den anden side, så får danskere pludseligt travlt med at leve sundt. Noget af det, flere danskere kaster sig over, er de famøse detoxkure, der skal rense ud i din krop ovenpå jul og nytår.

Artiklen fortsætter efter videoen

Ifølge Videnskab.dk er det absolut ikke nødvendigt, for kroppen har faktisk en detox-funktion i sig selv.

Kroppens naturlige detox

Vi er så priviligeret, at vi alle sammen går rundt med vores egen lille detox-mekanisme i kroppen, og det er leveren.

Leveren fungerer nemlig som et rensningsfilter, der sørger for at nedbryde medicin, udtjente proteiner, hormoner og blodceller, der ikke kan genbruges. Under normale omstændigheder kan kroppen helt af sig selv rense blodet.

Dog skal det siges, at leveren er under pres i højtider som eksempelvis julen, hvor der indtages en væsentlig større del fed mad og alkohol. Overskydende energi fra kosten kan ligesom alkohol irritere leveren, og det kan i sidste ende udvikle sig til fedtlever, der efter længere tid med problemer kan blive til skrumpelever.

Men det skal der mere end en decembermåned med julefrokoster til. Og også her vil detoxkurene ikke være behjælpelige.

Det kedelig virker

Selv om det kan virke som en nem idé at drikke juice syv dage om ugen og dermed få en helt ny og udrenset krop, så er det altså ikke det, du skal spilde dine penge på, mener Laura Kverneland, der er læge og medstifter af foreningen Læger Formidler.

Hun har tidligere til Newsbreak.dk fortalt, at netop mange kure slår sig på markedsføring, og hvad internettet siger, vi skal gøre fremfor gode studier af høj kvalitet.

Det, der virker, hvis man vil leve sundt, er ikke en celeber kur.

– Hvis du holder dig til Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsens anbefalinger og spiser varieret, ikke for meget og i øvrigt er fysisk aktiv i 20 minutter om dagen, så er du virkelig godt på vej. Det er ikke sensationelt, at det er godt at spise lokale råvarer og tænke over det, man spiser. Men det er det, vi ved, hjælper, lød det fra lægen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu