ANNONCE

Dette er en af de største risikofaktorer for kræft

18. september 2019 14:23 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Overvægt er den tredjestørste risikofaktor for at få kræft, og det er kun hver femte dansker, der ved det.

Der er så meget, vi ikke ved. Nu er endnu en ting kommet på listen.

I en ny undersøgelse lavet af Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen, er det faktisk kun hver femte dansker, der ved, hvad den tredjestørste risikofaktor for at få kræft er.

Det bekymrer Kræftens Bekæmpelse, der vil lave om på det.

Overvægt er farligt

Det er ikke første gang, at videnskaben kan fortælle om, at ekstra kilo på sidebenene kan være meget farligt.

Men det er de færreste danskere, der ved, at overvægt kan føre til cancer. Faktisk er det kun hver femte, der ved det.

Artiklen fortsætter efter videoen

Det forarger Kræftens Bekæmpelse, derfor vil organisationen i fremtiden fokusere på at informere om dette, så det står klart for danskerne, hvorfor overvægt har en indvirkning på risikoen for at udvikle kræft, forklarer Gitte Laub, der er projektchef for forebyggelse af kræft inden for fysisk aktivitet, kost og overvægt i Kræftens Bekæmpelse til DR.

Din risiko øges

Det er eftersigende ikke noget, danskerne skal være lemfældige med, for selv de mindste antal kilo kan have en betydning.

– Hver gang du tager på, også bare et eller to kilo, så øger du din risiko for kræft, siger Gitte Laub og fortsætter:

– Når du får overvægt, som typisk kommer snigende, så får du flere og flere celler i kroppen – det vil sige en øget celledeling. Hvis der er kræftceller, bliver de påvirket af den øgede celledeling, og så vil kræftcelledelingen også øges.

Det vurderes, at hvis den nationale vægtkurve fortsætter med at stige, som den før har gjort, så vil 48.000 danskere få kræft de næste 30 år på grund af overvægt.

Informér og forebyg

I en tidligere undersøgelse fra KANTAR, er et flertal af danskerne klare over, at overvægt øger risikoen for type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdommen. Men når det kommer til risikoen for cancer, er der kun tale om 22 procent.

Sundhedsstyrelsen er enig i Kræftens Bekæmpelses idé om at informere om sammenhængen endnu mere. Heri mener Sundhedsstyrelsen også, at der bør opfordres til en ændring af vaner.

Det kunne ske ved at se på tilgængeligheden af usund mad og drikke, samt muligheden for at være fysisk aktiv i det daglige.

Sundhedsstyrelsen håber også på, at der fra politisk side kunne blive fokuseret på problemet, da styrelsen antages, at der skal sættes ind på flere områder, hvis udviklingen skal vendes samt forebygges.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu