ANNONCE

Dette er en dansk verdenssensation

17. december 2019 18:51 | Af: Newsbreak.dk

Fund fra udgravningerne i forbindelse med Femern-tunnellen har ført til en DNA-sensation.

Dette er en dansk verdenssensation
Sådan ser klumpen ud i al sin herlighed. Foto: Scanpix

En gennemtygget begklump fra Femern-udgravningerne er blevet genstand for en verdenssensation: Det er for første gang i verdenshistorien lykkedes DNA-forskere at udtrække et komplet genom og at kortlægge arvemassen hos et menneske – uden at have knoglerne.

Således kan forskerne ved Københavns Universitet alene ud fra ”tyggegummiet” fortælle, at det er en kvinde, der for 5.700-5.800 tog en klump birkebeg i munden for at tykke på det, og efterfølgende spytte det ud i det lave vand på Sydlolland. Det fortæller Folketidende.dk.

Artiklen fortsætter under videoen

Resultatet af DNA-analysen viser blandt andet, at ”Lola”, som hun kaldes efter sin lollandske oprindelse, formentlig havde blå øjne, mørk hud og mørkt hår. Og hun var tættere beslægtet med jægere og samlere fra den vestlige del af Europa, end dem fra Centralskandinavien.

– Det er fantastisk, at vi har kunnet generere et komplet menneskeligt genom fra noget andet end knogler, hedder det fra Hannes Schroeder, lektor ved Globe Institute.

Han ledte forskningen.

Fundet for år siden

De nye forskningsresultater fortælles i det nummer af det videnskabelige tidsskrift Nature Communications, der er kommet på gaden i dag.

Den gennemtyggede klump af birkebeg blev fundet under Femern Bælt-udgravningerne tilbage i 2014.

Arkæolog Theis Trolle Jensen, der deltog i udgravningen, kendte tilsvarende klumper fra Sverige og stod overfor at skrive en doktorafhandling. Nu spurgte han om lov til at bruge klumpen til at få afprøvet den nyeste DNA-teknik.

– Heldigvis fik han lov, siger kollega Søren Anker Sørensen fra Museum Lolland-Falster til Folketidende.

Det var ikke nogen selvfølge, for begklumpen ville gå til under undersøgelserne.

Se en tegning af Lola på folketidende.dk.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu