ANNONCE

Dette må du aldrig gøre med dit barn

3. december 2019 12:39 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Metoden om at lade dit barn græde sig i søvn anbefales ikke af eksperter. Ny forskning viser, at den bedste metode er at kende sit barns behov.

Der er ikke noget at sige til, at forældreskabet kan have sine udfordringer, særligt hvis man – som mange forældre gør – går rundt i en døs af manglende søvn.

Flere søvnmetoder for spædbørn er i forskning blevet kritiseret heriblandt metoden, hvor forældre lader deres barn græde sig i søvn. For det har negative konsekvenser for dit barn.

Artiklen fortsætter efter videoen

Ny forskning viser, at man som forældre skal fokusere mere på barnets behov og dets indre ur. Det skriver Videnskab.dk.

Pas på med ‘græd det ud’

Metoden græd det ud indebærer, at forældre lader deres barn ligge i sengen, hvorefter forældre ignorerer barnet, selv om det græder. Periodevis kan det være, at forældrene tjekker, om alt er okay, men der foregår ingen trøst.

I en modificeret udgave af metoden lader forældrene barnet græde, men efter en periode, hvor gråden er blevet ignoreret skal de gå hen til barnet, for derefter at gå væk fra barnet igen.

Metoderne er med tiden blevet kaldt ekstreme, og flere undersøgelser viser, at de søvnmetoder har en negativ indflydelse på spædbarnets fremtidige liv.

Stressede børn

Ifølge forskning, der er gjort på området, så er én af de helt store problemer ved at benytte de metoder, at børn bliver stressede og ulykkelige.

Når børn græder over længere perioder uden at blive trøstet, bliver de nemlig stressede og ulykkelige.

– Det med at lade børn græde sig i søvn og blive fortvivlede, det skal man ikke. Det er altid bedre at græde, mens man bliver trøstet end at græde alene, siger Sundhedsplejerske Else Guldager, der også har en Ph.d i sundhedsvidenskab, til Newsbreak.dk.

Desuden er Else Gudlager tilknyttet sundhedsplejersken.dk, der blandt andet beskæftiger sig med børns velbefindende og sundhed, og hvor forældre spørger om råd til børneopdragelsen.

– De forældre, der antyder, at de benytter sig af metoden, gør vi opmærksomme på, at det skal de passe på med, forklarer hun.

Får højere uddannelse

Det er ikke kun børn, der tager skade af søvnmetoden, det gør forældrene faktisk også. De fleste forældre vil opleve at ignorere et barns gråd, går imod alt viden om god børneopdragelse, der handler om at få barnet til at opnå positive relationer.

Det viser sig nemlig at være sådan, at børn, der lærer, at voksne reagerer kærligt på deres behov, vil oftest vokse op og blive bedre til følelsesmæssige relationer.

Mens de også vil få en højere uddannelse.

Kan ikke fuldføre søvnteknikker

Generelt viser mere og mere forskning, at forældre kæmper med at kunne bruge en bestemt teknik for at få deres barn til at falde i søvn. For de fleste forældre, er det ikke muligt at fuldføre teknikken.

Det kunne skyldes, at det er naturligt for et spædbarn at være vågen i løbet af natten, ligesom også mange voksne oplever.

Forskellen er bare, at en voksen kan rationalisere sit behov og forsøge at falde i søvn igen. Det kan et barn ikke.

Lyt til barnet indre ur

Derfor kan forældre med fordel kaste bøger, artikler og andet information om søvnteknikker i skraldespanden.

Et tip til søvnløse forældre er at forstå spædbarnets søvnbehov og døgnrytme. Den ene ting, der er afgørende for det, er barnets indre ur.

Det påvirkes af sollyset, lyd aktivitet og social kontakt.

Når barnet skal sove, kan det derfor hjælpe, hvis man får en rutine af at skrue ned for lyset et par timer inden, barnet skal sove. Det kan også være at du gør en rutine ud af at skifte tøj på barnet og synge en beroligende sang, inden barnet skal sove.

Lyst til at sove

Det andet, der er afgørende, er homeostatisk søvntryk, der dækker over lysten til at sove. En lyst, der bliver større og større i takt med vågne timer.

De yngste kan holde sig vågen i mindre tid end voksne, derfor bør forældre støtte barnet i at tage regelmæssige lure i løbet af dagen.

Det er nemmere at klare, når forældrene efterhånden kan forstå deres barns signaler for sult, træthed og andet. Har forældre styr på de signaler, kan forældre nemmere aflæse, hvornår barnet er klar til at sove.

– Se på dit barn. Sørg for, at barnet er mæt, har fået skiftet ble, om temperaturen er okay og så videre. Alle de helt almindelige ting omkring søvnen har også noget at sige. Det er vigtigt at forholde sig til barnets egen rytme og følge den, siger Else Guldager.

Hun understreger dog, at det i de to første måneder af et spædbarns liv ikke er muligt at differentiere mellem forskellige grådtyper. Med alderen bliver der tydeligere forskel.

Stressede forældre smitter af

– Tag det roligt. For 30 år siden var forældreskab ikke det kæmpe projekt, det er nu. Prøv at berolige dig selv. Det er der også behov for, siger Else Guldager.

Stressede forældre, der ikke kan få sit barn til at sove, har nemlig også en indvirkning på, om barnet kan falde i søvn.

Spædbørn responderer på andres følelsesmæssige situation, derfor kan det omvendt også smitte af, hvis forældrene forholder sig roligt og afslappede i søvnsituationen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu