DF-borgmesterkandidat vil begrænse indvandreres stemmeret

5. marts 2013 08:46 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
DF-borgmesterkandidat vil begrænse indvandreres stemmeret
Billede mangler

Indvandreres ret til at stemme ved kommunal- og regionalvalg skal begrænses.

 

Det mener Dansk Folkepartis borgmesterkandidat i Vejle, Holger Gorm Petersen (DF), der foreslår, at man skal have dansk statsborgerskab for at kunne stemme ved lokalvalg i Danmark.

»Det giver ingen mening, at indvandrere kan opnå stemmeret ved kommunalvalget så hurtigt, som det er tilfældet i dag,« siger Holger Gorm Petersen til Lokalavisen Vejle.

Som reglerne er skruet sammen nu, kan man opnå stemmeret ved kommunal- og regionalvalg, når man har haft fast bopæl i Danmark i fire år.

Ved Folketingsvalg skal man derimod have kvalificeret sig til at opnå dansk statsborgerskab for at kunne stemme.

»For at stemme ved Folketingsvalget skal man være dansk statsborger. Det behøver man ikke at være for at stemme ved kommunalvalget. Det giver ingen mening,« siger Holger Gorm Petersen.

Holger Gorm Petersen finder det problematisk, at reglerne for at stemme ved de to typer valg ikke er identiske. Det medfører også en lav valgdeltagelse blandt indvandrere ved kommunalvalg, mener Holger Gorm Petersen.

»Statistikken viser, at ikke ret mange indvandrere stemmer, og det kan jeg godt forstå. Hvis jeg flyttede til et hulabula-land i Afrika, ville jeg da heller ikke være i stand til med det samme at tage stilling til politiske spørgsmål og deltage i en valghandling. Som indvandrer og ny i et land har man da travlt med en masse andre ting end politik,« siger Holger Gorm Petersen til Lokalavisen Vejle.

Han mener, at kommunal- og folketingsvalg bør sidestilles, så adgangsbilletten til at stemme i begge tilfælde er dansk statsborgerskab.

For at opnå statsborgerskab skal man blandt andet aflægge en indfødsretsprøve, ligesom man skal have en ren straffeattest og evne til at forsørge sig selv.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu