DF og EL: Flere skilsmisser blandt tyrkere er tegn på integration

29. januar 2013 10:38 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
DF og EL: Flere skilsmisser blandt tyrkere er tegn på integration
Billede mangler

Tyrkiske indvandrere bliver i stigende grad skilt, og selvom skilsmisser aldrig er positive, er det alligevel et tegn på, at integrationen rykker en lille smule i den rigtige retning. Det mener Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen (DF).

 

– Som udgangspunkt synes jeg aldrig, det er godt, når folk bliver skilt. Når det så er sagt, så tror jeg, at de flere skilsmisser er et udtryk for, at indvandrere, der i sin tid har været tvunget ind i et ægteskab, nu føler sig så godt rodfæstede i det danske samfund, at de i højere grad kan sige fra. Og det er positivt, siger han.

Udmeldingen kommer på baggrund af en ny undersøgelse fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, der viser, at skilsmisseraten blandt tyrkiske indvandrere i Danmark er steget fra tre til 12 procent på 20 år, skriver Kristeligt Dagblad. Den ligger derfor på niveau med raten for danske skilsmisser, der har ligget stabilt på omkring 12 procent i de seneste 20 år.

Undersøgelsen melder ikke noget om, hvordan skilsmisserne fordeler sig på tvangsægteskaber og almindelige ægteskaber, men ifølge Martin Henriksen er det meget nærliggende at tale om ægteskaber indgået med tvang, når det handler om tyrkiske indvandrere.

– Det her vidner om, at de tyrkiske indvandrere har noget at stå imod med, og at de i højere grad kan sige fra. Man kan selvfølgelig ikke måle integration på skilsmisseraten, men det er et udtryk for et lille ryk, selvom vi stadig er nødt til at sige, at de her mennesker i langt højere grad skal ud og være en del af det samfund, de bor og lever i, siger han.

Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), er enig med Martin Henriksen i, at den højere skilsmisserate kan være et udtryk for en smule bedre integration

– Det er selvfølgelig ret mystisk at sige »juhu, integrationen er lykkedes, fordi folk bliver skilt«. Men hvis det stigende antal skilsmisser er udtryk for, at borgere i Danmark med tyrkisk baggrund frit kan vælge at leve det liv, de har ret til at leve, herunder at blive skilt, så er det positivt, siger hun.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu