DF: Vi skal ikke vide alt om PET

19. februar 2013 13:44 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
DF: Vi skal ikke vide alt om PET
Billede mangler

Det er ikke alting, vi skal vide om PETs gøren og laden.

 

Det siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup (DF), der ikke har noget at udsætte på de kontrolmuligheder, som det nye PET-tilsyn udstyres med.

»At vi har et kontroludvalg og et tilsyn vil afgjort betyde en høj grad af selvregulering hos PET,« siger Peter Skaarup.

Justitsminister Morten Bødskov (S) erkender over for Berlingske tirsdag, at udvalget kun ved tilfældigheder vil opdage det, hvis PET foretager ulovlige aflytninger. Der vil ikke ske nogen systematisk kontrol af, hvem PET aflytter eller hvordan.

Enhedslisten og Liberal Alliance mener, at det kommende PET-tilsyn ikke vil være tilstrækkelig effektivt, fordi tilsynet ikke får de nødvendige værktøjer til at kunne føre kontrol med tvangsindgreb som telefon- og rumaflytninger samt dataaflæsning. Retsordfører hos Enhedslisten, Pernille Skipper (Ø), mener, at et tilsyn eksempelvis også burde føre tilsyn med, om PET overholder folkeretten og med, hvordan man udfører sikkerhedsgodkendelser.

Men Peter Skaarup er uenig i præmissen.

»Der skal ikke være fuld viden om, hvad der foregår i PET,« siger Peter Skaarup.

»Meningen er netop, at PET skal kunne undersøge ting bag linjerne og skaffe oplysninger, uden at dem, der truer os, ved noget,« siger Peter Skaarup.

»Vi skal huske på, at der er et andet trusselsbillede mod Danmark end mod andre lande. Vi må nok regne med, at Danmark står højt på listen over terrormål. Det er min opfattelse, at borgerne i Danmark er trygge ved den måde, PET udfører deres arbejde på,« siger Peter Skaarup.

Også de Konservatives retsordfører, Tom Behnke (K), er tilfreds med modellen for det fremtidige PET-tilsyn.

»PET har en interesse i at overholde spillereglerne, så jeg er ikke bekymret for den model, vi har valgt,« siger Tom Behnke.

De uafhængige jurister i det såkaldte Wendler Pedersen-udvalg anbefalede, at tilsynet skulle give påbud til PET, så tjenesten havde pligt til at ændre en ulovlig praksis. Det blev dog nedstemt af et flertal af embedsmænd i udvalget. Tilsynet kan komme med henstillinger, men ikke pålægge PET at ændre adfærd. Og den model er Tom Behnke tryg ved.

»Vi har et kontroludvalg, der nu udvides med et tilsyn, og hvis de falder over noget i deres arbejde, så er de berettiget til at gå videre med det til PET eller ministeren. Jeg er helt tryg ved, at det er PET og ministerens ansvar,« siger Tom Behnke.

Lovforslaget, der bliver Danmarks første lov for PET, ventes fremsat af regeringen i næste uge. Loven ventes vedtaget med stemmer fra Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu