DF vil ikke bremse friskoler

5. februar 2013 07:31 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
DF vil ikke bremse friskoler
Billede mangler

Et ideologisk benspænd for forældrenes frie valg. Sådan lyder kritikken fra Dansk Folkepartis undervisningsordfører Alex Ahrendtsen (DF) af Morsø Kommune, der har valgt at lukke en af kommunens folkeskoler og jævne den med jorden med det eneste formål at undgå etablering af en friskole i de gamle bygninger.

 

– Det er en ideologisk motiveret beslutning for at undgå friskoler, og det er meget sørgeligt. Vi har brug for friskoler, der går andre veje og inspirerer folkeskolen. Socialdemokraterne har i partiets historie bekæmpet friskoler, og det gør de åbenbart stadig, lyder det fra Alex Ahrendtsen med slet skjult hilsen til Morsø Kommunes socialdemokratiske borgmester Lauge Larsen (S).

Morsø Kommune lukkede alene sidste år tre folkeskoler i bestræbelserne på at opnå stordrift og spare penge.

– Jeg ved godt, at det kan virke provokerende at rive skolebygningerne ned, men vi synes ikke, at vi har andet valg. En ny friskole betyder, at vi kun sparer cirka halvdelen af, hvad vi kunne, siger Morsø-borgmester Lauge Larsen til Jyllands-Posten.

Kommunerne får tilskud fra staten til at drive folkeskoler, men når en elev i stedet går i en friskole, skal kommunen betale et beløb tilbage til staten.

Borgmester i Thisted Kommune, Lene Kjeldgaard Jensen (V), mener, at det er for let at oprette friskoler.

– Det er fint, at vi har et samfund, hvor man kan oprette en friskole, men det behøver ikke være så nemt, som det er i dag. At protestskolerne opstår, betyder at vi som kommune konstant er bagefter i forsøget på at tilpasse skoledriften, siger Lene Kjeldgaard Jensen til Jyllands-Posten.

Kommunerne skal dog ikke forvente at få hjælp fra Christiansborg til at gøre det sværere at etablere friskoler.

– For nuværende er der ikke brug for at vi gør det sværere at oprette friskoler. Der er strammet op på reglerne de senere år, og jeg ser ikke noget behov for yderligere stramninger, siger Socialdemokraternes undervisningsordfører Troels Ravn (S) til Berlingske Nyhedsbureau.

Han understreger, at han ikke vil blande sig i sagen fra Mors, der er et »lokalpolitisk anliggende«. Men som udgangspunkt er han tilhænger af friskoler.

– Vi går ind for en god og stærk folkeskole, og det skal gerne være forældrenes førstevalg. Men vi har ikke noget ideologisk problem med friskoler, og vi finder det vigtigt med et alternativ til folkeskolen, siger Troels Ravn.

De senere år er der lukket flere hundrede folkeskoler, samtidig med at antallet af friskoler er steget.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu