Diego Mendietas ensomme død

14. marts 2013 15:48 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Diego Mendietas ensomme død
Billede mangler

Et par sørgende fans lagde en Real Madrid-trøje henover Diego Mendietas skelettynde legeme. Som for at give ham lidt værdighed efter en ensom og tabt kamp mod døden, og et vidnesbyrd om at ikke alt og alle i indonesisk fodbold er uden anstændighed.

Diego Mendieta blev 32 år og havde søgt lykken tusindvis af kilometer fra hjemlandet Paraguay i den professionelle indonesiske klub Persis Solo.

Han havde ikke råd til at tage familien med til det store asiatiske land, men kunne i starten sende penge hjem til sin kone Valeriana og parrets to børn i Paraguay.

Så længe klubben udbetalte løn.

For Diego Mendieta fik ikke løn for de første seks måneder af 2012, og da kontrakten udløb sidste sommer stod han arbejdsløs. Uden penge til husleje og måtte låne af bekendte i Solo til mad og drikke og ellers tjene lidt som lejesvend hos mindre lokale fodboldhold.

Hans agent skaffede ham en flybillet til Paraguay, men han afslog for ikke at vende hjem i skam uden penge på lommen.

Persis Solo skyldte ham i alt 80.000 kroner, og det kostede ham livet.

Diego Mendieta blev syg i november sidste år og sengeliggende med virusinfektionen Cytomegalovirus. Den spredes via hoste eller et nys, men er let helbredelig og som sådan ikke livstruende – med mindre sygdommen får lov at udvikle sig, og det gjorde den nådesløst i udmagrede Diego Mendietas krop.

Uden penge havde han hverken råd til at købe medicin eller ordentlig lægelig behandling, men klubbens tilhængere havde samlet knap 2000 kroner sammen. Penge der rakte til kortvarigt at få ham på hospitalet, men de slap hurtigt op. Klubledelsen nægtede at betale hans hospitalsregninger, og derfor måtte Diego Mendieta søge fra sygehus til sygehus uden at en effektiv behandling blev iværksat. På sin dødsdag 3. december sidste år havde han tabt 17 kilo.

– Han sagde, han følte sig glemt, og at han savnede sin familie og venner, men at han godt vidste, at han ikke ville få dem at se igen, siger direktøren for et af de hospitaler, hvor Diego Mendieta kortvarigt blev tilset, til Reuters.

– På få uger blev han syg og døde. Vi hørte intet om det, før det var for sent, sagde Valeriani Mendieta i sin mands begravelsestale.

– Vi ville have lånt penge til at få ham hjem, men ingen fortalte os noget.

Valeriani Mendieta bebrejder de indonesiske myndigheder for sin mands død, men endnu er ingen officiel undersøgelse af ansvaret for fodboldspillerens død sat i værk. Og intet tyder på, at den bliver det på trods af al den omtale forløbet har skabt efter hans død.

Diego Mendietas sygdomskamp trak i første omgang ingen overskrifter eller #helpmendieata hashtag, men nu beder den internationale spillerforening FIFPro igen det internationale fodboldforbund FIFA om at tage affære for at undgå gentagelser.

FIFPro har flere gange voldsomt kritiseret forholdene for fodboldspillere i Indonesien og kalder fodboldspillerens dødsfald for ‘en skændsel for fodbolden,’ men frygter at dødsfaldet ikke bliver enestående.

Franskfødte Moukwelle havde ikke fået løn i ni måneder af klubben Persewangi Banyuwangi og var i slutningen af januar tæt på at dø af tyfus, fordi han ikke havde råd til lægebehandling.

Efter opfordringer fra FIFPro samt lokale myndigheder indvilligede Persewangi Banyuwangi i at betale Moukwelles udestående senest medio februar. Spilleren har stadig ikke set pengene, erfarer Berlingske, men Moukwelles fattige familie lånte penge til at få ham behandlet i sidste øjeblik.

FIFPro frygter flere tilfælde som Moukwelle og Mendieta i et fodboldmæssigt kaotisk land.

De sidste to år har indonesisk fodbold været i intern strid og flere klubber er brudt ud af det nationale fodboldforbund og har stiftet deres egen piratliga, fodboldforbund og ditto landshold.

FIFA har givet det indonesiske fodboldforbund til onsdag i næste uge til at få situationen under kontrol, men FIFPro har sendt et officielt brev til FIFAs præsident Sepp Blatter for at gøre opmærksom på situationens alvor.

– Som alle andre i fodboldfamilien værdsætter FIFPro sportens kulturelle betydning i Indonesien, men vi er nødt til at understrege, at selv om landet trues med udelukkelse, så er der intet, der tyder på at Indonesiens to fodboldforbund er i færd med forsoningsmøder om de nødvendige tiltag og reformer. Det er ikke spillernes ansvar, men de betaler prisen for det, forklarer Brendan Schwab, FIFPros bestyrelsesformand for foreningens Asien/Oceanien division i en meddelelse til Berlingske.

Han påpeger, at en lang række spillere lever i usikkerhed og fattigdom, fordi landets klubber ikke udbetaler løn eller lader hånt om andre kontraktlige forhold. Der er registreret manglende udbetalinger i 21 klubber.

Berlingske har været i kontakt med danske og engelske fodboldagenter, der tidligere har etableret kontakt for europæiske spillere til klubber i Indonesien på ‘fornuftige aftaler’. De ønsker ikke at træde frem med navns nævnelse, men forklarer at de ikke længere har forretning på de kanter på grund af ’slavelignende’ forhold for fodboldspillerne.

Og at Diego Mendietas død var så inderligt unødvendig blev understreget af, at hans enke få dage efter begravelsen fik tilsendt sin afdødes mands tilgodehavende af Persis Solo med en forklaring fra klubledelsen om at pengene var strandet i systemet på grund af en bureaukratisk fejl.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu