ANNONCE

Livsfarlig sygdom kan føles som almindelig forkølelse

29. september 2018 06:01 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Difteri er ikke for sjov. Heldigvis er den meget sjælden - i Danmark.

Livsfarlig sygdom kan føles som almindelig forkølelse
Difteri er en farlig sygdom, der i starten kan føles som forkølelse. Foto: Scanpix

Difteri i Danmark er på ingen måde et ret beskrevet blad, hvad angår de seneste mange år. Faktisk har der ikke været et eneste tilfælde af sygdommen, der skyldes en bakterie kendt under navnet corynebacterium diphteriae, siden 1998, oplyser Statens Serum Institut (SSI).

Umiddelbart fedt nok, men det skyldes nu ikke, at børnesygdommen er forsvundet fra overfladen. I 1943 var der en omfattende epidemi af sygdommen i København, men siden 1950’erne, hvor det blev indført, at børn vaccineres mod difteri, er forekomsten styrtdykket.

Men du skal nu ikke vide dig for sikker til trods for det danske børnevaccinationsprogram, for difteri kan sagtens slå ned igen – og den er dødelig.

Hvad er difteri

Difteri er en akut opstået luftvejsinfektion, og den er ganske alvorlig og med en ret høj dødelighed. Selv om sygdommen er mere udbredt andetsted, så er dødeligheden også høj selv i vesteuropæiske lande.

Bakterierne sætter sig på slimhinden i barnets svælg, næse eller strube. Her fra udskiller de et giftstof, der nedbryder selve hinden og på den måde effektuerer en voldsom halsbetændelse med synkesmerter. Helt grelt går det, når der kommer tykke belægninger i halsen. Når de løsner sig, vil de kunne blokere luftvejene, så barnet kan blive kvalt.

Som om det ikke er nok, kan bakterien også trænge ind i kroppen og derved få frit løb til at gøre skade på hjerte og nervesystemet.

Er difteri farligt?

Statens Serum Institut anbefaler, at alle er vaccineret og i øvrigt vedligeholder vaccinen – for en sikkerheds skyld.

Difteri forekommer stadig i mange lande, og alle bør være beskyttet mod sygdommen via vaccination. Efter fire doser i barndommen, bør man revaccineres mindst hver 10. år“, skriver instituttet.

Bakterien, der smitter som en almindelig bakterie fra menneske til menneske, findes også i en udgave, der ikke producerer giftstoffet. Man vil derfor ikke blive alvorligt syg af denne variant.

Det kan lade sig gøre at blive smittet af en person, der er vaccineret og derfor har antistof i kroppen, men alligevel bærer på bakterien.

Symptomer på difteri

Normalt vil smittetiden, altså den tid fra bakterien er overført, til den manifesterer sig, være et par dage. Her efter vil symptomer som smerte i halsen og vejtrækningsbesvær. Efter nogle uger med sygdommen vil det være tydeligt, at man er smittet.

Alvorlige påvirkninger af hjertet og nervesystemet kommer til udtryk som lammelser og i sidste ende hjertestop.

Undervejs i sygdomsforløbet vil man også mærke en generel slaphed i kroppen krydret med udmattelse. På mange måder minder difteri således om en almindelig forkølelsessygdom – altså fraset de særligt voldsomme påvirkninger, der altså først kommer efter noget tid.

Voksne kan også være smittet med difteri. For eksempel dukkede sygdommen op i en asylansøger tilbage i 2015. Han blev efter behandling erklæret rask.

Vaccinationer mod difteri

Alle børn i Danmark tilbydes rutinemæssigt fire vaccinationer mod difteri, og det er gennem det faste danske program for børnevaccination, der begynder allerede med den første vaccination, når barnet er bare tre måneder gammel.

Den sidste vaccination mod difteri foretages, når barnet er i femårsalderen. Her efter anbefaler SSI, at man vedligeholder vaccinen hvert 10. år. Det er især vigtigt at få en ny vaccine efter 10 år, hvis man skal rejse i udlandet – specifikt lande, hvor sygdommen er udbredt.

I Danmark har vi en særlig ordning, således, at man på skadestuer får en difterivaccine samtidig med en stivkrampevaccine på grund af et sår.

FAQ om difteri

Sådan opdages difteri

Sygdommen opleves som givende synkesmerter, og du kan se hævede og ømme kirtler på halsen. For at fastslå, at der er tale om difteri, foretager man en podning, og bakterien bekræftes ved at blive fremdyrket i et laboratorium.

Sådan ved du, om du er immun

Det anbefales, at man bliver genvaccineret hvert 10. år, og du kan gennem læge få påvist, om du har antistof nok i kroppen og derved er immun.

Sådan behandles difteri

Selv om dødeligheden er høj, kan det lade sig gøre at komme i gennem sygdommen. Det kræver dog hurtig behandling med antibiotika. Hvis mistanken er forstærkes, så påbegyndes behandlingen før, det er fastslået, at der er tale om difteri.

Fakta

Børnesygdomme

Der findes forskellige typer af børnesygdomme i Danmark. Der er de klassiske, man kan blive immun overfor, hvis man overlever smitte, og en del af dem hænger sammen med de børnesygdomme, der er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Der findes også andre sygdomme, der primært rammer børn. Du kan læse mere om dem ved at følge de nedenstående links til vores artikler om emnet.

Difteri
Stivkrampe
Polio
Kighoste
Hib meningitis
Meningitis via pneumokokbakterien
Mæslinger
Fåresyge
Røde hunde
Livmoderhalskræft
Hånd-fod-mund-syge
Skoldkopper

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu