ANNONCE

Digital post-forvirring: Risiko for to postkasser

31. august 2019 06:09 | Af: Ritzau Fokus

Kammeradvokaten har punkteret regeringens planer om at ændre udbuddet af digital post fra det offentlige.

Digitaliseringsstyrelsen har sendt den digitale post i udbud. Regeringen ønskede at gøre udbuddet om, men det har vist sig at, det ikke bliver aktuelt.

S-regeringen har forsøgt at forhindre, at borgere potentielt skal bruge to forskellige postkasser til digital post fra henholdsvis private og offentlige aktører. Det skriver Altinget.

Der er tale om, at det er cirka 4,4 millioner borgere og alle virksomheder i Danmark, der har benyttet sig af digital post, og dermed kan de blive ramt af muligheden for to postkasser.

Ikke kun én postkasse

Det har Kammeradvokaten, der er statens primære advokat, fastslået efter at have undersøgt mulighederne for at genåbne udbuddet.

– Socialdemokratiet har været bekymrede for en situation, hvor borgerne i fremtiden skal orientere sig i to postkasser, skriver finansminister Nicolai Wammen (S) i et skriftligt svar til Altinget.

– Derfor har jeg også bedt om en juridisk vurdering fra Kammeradvokaten af, om det er muligt at tilrettelægge udbuddet sådan, at det kan sikres, at borgerne modtager post fra både det offentlige og det private i samme postkasse.

– Og svaret har desværre været, at det ikke er muligt. Det ærgrer mig selvsagt, skriver finansministeren.

Han skriver desuden, at aktstykket til udbuddet er videregivet til Folketingets Finansudvalg.

Konkurrerende aktører

Dermed er forløbet om udbuddet af digital post nu tilbage til udgangspunktet før sommerferien. Her blev det ændret til et såkaldt udbud med forhandling.

Efter Kammeradvokatens afgørelse kan det derfor stadig blive en realitet, at danskerne fra 2021 skal bruge to forskellige digitale postkasser, hvis virksomheden Netcompany vinder udbuddet.

Netcompany har givet konkurrence til e-Boks, der igennem længere tid har stået for leveringen af den digitale post. Netcompany har tidligere vundet udbuddet på grund af “bedste forhold mellem pris og kvalitet”, men efter klage fra e-Boks måtte udbuddet gå om.

Digital post fra det offentlige vil dog uanset vinderen fortsat kunne ses på borger.dk.

Så let som overhovedet muligt

Nicolai Wammen er dog fortsat fortrøstningsfuld i forhold til at gøre det “så let som overhovedet muligt at tilgå den digitale post – og meget gerne det hele samme sted”.

Han skriver i sit svar til Altinget, at udbuddet er udarbejdet på en sådan måde, at offentlig digital post kan vises samme sted som privat digital post, uanset hvem der vinder udbuddet.

Artiklen fortsætter efter videoen

Dansk Folkeparti er ligesom Socialdemokratiet modstander af flere digitale postkasser.

Ældreordfører Karina Adsbøl ærgrer sig derfor over afgørelsen fra Kammeradvokaten.

– Det er problematisk for både vores ældre medborgere og også vores unge medborgere, der skal agere på nettet i digitale postkasser.

– Jo flere postkasser, der kommer, desto mere besværligt bliver det for dem, siger hun.

Hun håber, at der kan findes en løsning i borgernes interesse, uanset hvem der vinder udbuddet.

Forventningen er, at borgerne skal benytte den nye løsning fra marts 2021.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu