ANNONCE

Digitalt kørekort: Her kan du få problemer

25. november 2020 15:13 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Der er flere faldgruber, du skal passe på, hvis du henter dit kørekort ned på mobilen.

Glemmer du pungen med kørekortet, næste gang du skal køre bil inden for landets grænser, så er det faktisk lovligt. I hvert fald hvis du er en af dem, der har hentet det nye digitale kørekort ned på mobilen.

Det digitale kørekort er et frivilligt supplement til det fysiske kørekort og giver dig mulighed for at køre rundt uden dit fysiske kørekort, hvis blot du har husket det på telefonen.

Men inden du henter dit digitale kørekort, bør du kende til disse tre steder, hvor det altså ikke rækker.

Bødestraf i udlandet

Det er formentlig ikke nu, du rejser allermest til udlandet. Men når du igen kommer til det, skal du vide, at det digitale kørekort kun virker inden for Danmarks grænser. Har du derfor planer om at køre over grænsen til eksempelvis Sverige eller Tyskland, skal du huske at medbringe dit fysiske kørekort.

– Husker man ikke det fysiske kørekort, svarer det til, at man kører afsted uden noget, hvilket man også kan få en bøde for i udlandet, forklarer Dennis Lange, der er chefkonsulent i bilejernes interesseorganisation FDM.

Og bliver du først stoppet af politiet i udlandet uden et fysisk kørekort, kan din rejsetid risikere at blive forlænget.

– Man kan komme til at holde stille i længere tid, fordi det tyske politi ikke kan slå op i kørekortsregisteret på samme måde som det danske politi, når de skal kontrollere, om du har et kørekort, forklarer han.

Husk strøm

Husker du telefonen med dit digitale kørekort på køreturen, så kan du godt komme i klemme alligevel, hvis den ikke kan holde strøm undervejs.

– Står man i en situation, hvor man skal vise kørekortet og ikke har strøm på telefonen, så svarer det til ikke at have det med, forklarer Dennis Lange.

Og det kan altså koste dig en bøde af politiet på 1000 kroner. Det samme gælder, hvis du bliver bedt om at vise dit kørekort, men politiet ikke kan scanne det, fordi skærmen på din telefon er for ødelagt.

Tjek din mobiltelefon

Det er ikke nok at eje en mobiltelefon, hvis du vil have adgang til dit digitale kørekort. Det kræver enten en iPhone 7 og opefter, eller en nyere android-telefon, der har indbygget NFC-teknologi.

Og netop det er der en god grund til, forklarer Jacob Herbst, der er teknisk chef i sikkerhedsvirksomheden Dubex A/S og en del af det nationale Cybersikkerhedsråd.

– Når man installerer kørekortet, begynder man med at identificere sig med sit NemID, hvorefter man scanner RFID-chippen i passet, og det kræver, at mobilen er ny nok til at understøtte den funktion, forklarer Jacob Herbst, der selv installerede sit digitale kørekort i går.

Du skal dog ikke downloade appen fem minutter i køretid.

– Mit største problem var at få adgang til serveren på det tidspunkt, fordi der var så meget tryk på, afslutter han.

Valgfrihed

Digitaliseringsstyrelsen, der har fået til opgave at fikse det nye kørekort, holder stadig fast i, at der skal være tale om et supplement. Det betyder, at du altså ikke bliver tvunget til at vælge et digitalt kørekort.

Netop valgfriheden har Forenede Danske Motorejere (FDM) tidligere rost ved regeringsforslaget, der nu er i fuld gang med at blive udført. I september 2018 lød det:

– Vi er glade for at se, at det er en supplementsordning, så bilisterne har en valgfrihed og dermed kan vælge den løsning, der passer dem bedst. Det digitale kørekort har været efterlyst af mange bilister, så vi ser frem til at se det kommende udspil, sagde juridisk konsulent hos FDM, Dennis Lange.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu