ANNONCE

Din gamle cykel er både dyr og livsfarlig

30. august 2020 22:02 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk og Ritzau Info

Det er rart med en cykel, men lever de gamle jernhest egentlig op til kravene? Det kan blive dyrt, hvis der er politikontrol.

For mange er cyklen et billigere og mere logisk transportmiddel end en dyrere bil. Derudover er det en hel del sundere end at tage den offentlige transport.

Men der er også uendeligt mange faldgruber, når det kommer til at bestige jernhesten og begive sig ud på de danske cykelstier. Du har helt sikkert en idé om, at lygter er lovpligtige, men faktisk kan du også få bøder for en lang række andre ting, som du måske ikke lige regnede med. Vidste du også, at slid og forfald på din cykel kan koste dig ærgerlige bøder?

– Der er mange, der ikke tænker over, hvilken stand deres cykel er i – eller ser stort på det, siger Christian Berthelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

– Men det er et spørgsmål om sikkerhed, siger han og peger på, at du kan være til fare for både dig selv og andre, hvis du kører rundt på en slidt cykel.

Derfor laver politiet ofte kontrol, hvor de tjekker, om cyklister har alt det lovpligtige udstyr. Og her er der særligt fokus på bremserne. Virker dine bremser ikke ordentligt, koster det dig en bøde på 700 kroner.

– Hvis håndbremsen ikke virker ordentligt, skal man enten have nye bremseklodser eller justere dem, siger cykelmekaniker Thomas Pedersen fra Pedalatleten.

Er de slidt ned, kan du selv skifte bremseklodserne derhjemme. Priserne varierer, men et godt sæt kan typisk fås til cirka 70 kroner.

I galleriet øverst kan du se nogle af de dummeste bøder, som du kan få på cykel.

Få tjekket alt

Står du ligesom tusindvis af danskere, der er kommet tilbage fra sommerferie og skal til at starte i skole, på uddannelse eller på arbejde igen. Så er det nok en god idé at få tjekket cyklen ordentligt igennem. Særligt fordi vejret skal til at skifte – og at der her kan kræves en cykel, der er mere hårdfør end det ellers lette sommervejr ville kræve.

Sørg også for, at du har alle de lovpligtige reflekser: en rød bagpå, en hvid foran, gule i pedalerne og reflekser i hjulene, som er synlige fra siden. Det kan være en refleksstribe på siden af dækket eller en refleks i fælgene.

Ligesom de slidte bremser kan manglende reflekser også koste dig 700 kroner i bøde.

– Du kan selv sætte dem på, og typisk koster en refleks ikke mere end 20 kroner, siger Thomas Pedersen.

Det er desuden lovpligtigt at have en ringeklokke på cyklen, men det er dog en af de ting, hvor politiet sjældent giver en bøde. For eksempel kan en gammel, slidt kæde knække, mens du cykler, og så er der risiko for, at du vælter af, advarer Rådet for Sikker Trafik. Samtidig virker fodbremsen ikke, hvis kæden springer af.

En gammel kæde koster ikke en bøde, men kan potentielt sætte dig i en fatal situation i trafikken. Sørg for at smøre den jævnligt, og tjek, at den er strammet forsvarligt

Det er heller ikke ulovligt at køre med hjul, der er forvredet, men det kan også gøre dig til en usikker cyklist.

Tjek dem ved at løfte cyklen op og dreje hjulene rundt. Bevæger det sig mere end to til tre millimeter til siderne, skal det rettes op, skriver Rådet for Sikker Trafik.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu