ANNONCE

Din hund får også midtlivskrise

15. oktober 2020 15:07 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Et hold forskere har forsøgt at klarlægge hundes personligheder.

Din hund får også midtlivskrise
Et nyt forsøg med border collier antyder, at hunde også får midtlivskriser. Foto: Scanpix

I et forsøg med 217 hunde – border collier – har forskere fra Eötvös Loránd Universitet i Budapest, Ungarn, forsøgt at blive klogere på menneskets bedste vens psyke og udvikling heraf. Det mest opsigtsvækkende er, at hunde tilsyneladende også kan opleve en midtlivskrise.

På samme måde som mennesker, der når en vis alder, fandt forskerne ud af, at hunde omkring treårsalderen – det svarer nogenlunde til midt i livet – oplever et svind af generel spænding, glæde og især glæde ved nye situationer.

Altså trækker hundene sig mere tilbage og nøjes med, hvad de i forvejen har i stedet for at udfordre sig selv og prøve verden af. Alt det, der normalt giver livsglæde.

Det er dog uændret

Nogle evner ændrer sig til gengæld ikke meget, som border colliernes liv udviklede sig. Hunde, der er meget aktive fra en ung alder, har en tendens til at fortsætte med at være energifyldte gennem livet – også selv om de må ramme en livskrise. Omvendt er dovne hvalpe nærmest garant for dovne hunde.

Faktisk gælder det samme for deres sociale evner, fremgår det af studiet, der for nylig er blevet offentliggjort. En sky hvalp udvikler sig ikke pludselig til en hund, der vælter ind i andre med træsko på, så at sige.

En ting, hunden heller ikke rigtig ændrer over tid, er evnen til at håndtere uvante og beklemte situationer, fordi der ikke sker nogen større udviklingen i håndteringen af følelsen af frustration – selvom hunden bliver ældre.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu