ANNONCE

Er din kollega psykopat?

17. august 2015 14:48 | Af: Anne Mejdahl Daugbjerg, ad@newsbreak.dk
 
Er din kollega psykopat?
Op mod 50.000 psykopater har fundet vej til de danske arbejdspladser. Foto: Iris/Scanpix (Modelfoto)
Op mod 50.000 psykopater har fundet vej til de danske arbejdspladser. Foto: Iris/Scanpix (Modelfoto)

Op mod 50.000 psykopater har fundet vej til de danske arbejdspladser. Foto: Iris/Scanpix (Modelfoto)

Mange psykopater har held med at trænge ind på de danske arbejdspladser, advarer svenske eksperter

Psykopater på danske arbejdspladser har nærmest frit spil. For selv om psykopater udviser afvigende adfærd, kan de være vanskelige at spotte.
Sådan lyder det fra de svenske ledelseseksperter Mike Florette og Lisbet Duvringe, der er forfattere til bogen ”Psykopater i arbetslivet”:

– Vellykkede psykopater er ofte meget charmerende. Derfor synes folk ofte, når psykopaten kommer ind på arbejdspladsen, at det er en herlig person. Dermed får de ganske mange med sig. Og det er et stort problem, fortæller Mike Florette til Magasinet Arbejdsmiljø.

De to forfattere anslår, at der findes omkring 50.000 psykopater på danske arbejdspladser, idet mellem 1 og 3 procent af befolkningen er psykopater, og der er lidt over 2,5 millioner fuldtidsbeskæftigede i Danmark.

– Og her er der tale om fuldblodspsykopater. Dertil kommer dem, der blot har psykopatiske træk. Dem er der mange flere af. Og oveni kommer medarbejdere med forskellige personlighedsforstyrrelser. Det regner man med, at omkring 10 procent har, fortæller Lisbet Duvringe.

Vellykkede psykopater skader arbejdsmiljø

Mange medarbejdere med psykopatiske træk lykkes med at integrere sig på en arbejdsplads – vellykkede psykopater, som de to forfattere kalder det.

–Det, der kendetegner disse psykopater, er blandt andet fraværet af empati. De kan aflæse, hvad en anden person føler, men de kerer sig ikke om det, forklarer Mike Florette.

Ifølge ham er det et alvorligt arbejdsmiljøproblem.

– Selv om du ikke er fuldblodspsykopat, så kan du være årsag til, at mange omkring dig på arbejdspladsen får det dårligt. De kan også skade en organisation økonomisk, siger Mike Florette.

– Det, der sker, er for eksempel, at de giver andre skylden, hvis de har begået fejl. De lyver, nedbryder andre og skaber forvirring, tilføjer Lisbet Duvringe.

Psykopater benytter typisk tre strategier: 1) De manipulerer. 2) De truer, hvis de ikke får deres vilje. 3) De bliver voldelige – ikke nødvendigvis fysisk, men verbalt.

– Det handler altid om deres egen vinding. Og de skyer ingen midler. De har et selvbillede, der går på, at de er bedre end alle andre og fortjener mere end andre – også på andres bekostning, forklarer Mike Florette.

Psykopater er overrepræsenteret på ledergangen

Man må heller ikke tro, at psykopater har egenskaber, som kan være nyttige for en arbejdsplads.

– På mange punkter kan man forveksle psykopatiske egenskaber med lederegenskaber, for eksempel når det gælder om at træffe hårde beslutninger. Men det fungerer kun på kort sigt. I længden skader det arbejdspladsen, slår Mike Florette fast.

Noget forskning tyder på, at psykopater er overrepræsenteret på ledelsesgangene ved at udgøre fire procent af chefer.

Sådan undgår du psykopater på arbejdspladsen

1. Sørg for at have gode rekrutteringsprocedurer og -rutiner. Det kan være en idé at indføre tests. Men intelligente psykopater kan snyde sådanne prøver. Derfor er det vigtigt at gå i dybden med referencer og cv’er.

2. Hav klart formulerede værdier for arbejdspladsen. Dermed vil psykopatisk adfærd lettere skille sig ud, fordi det vil bryde med værdierne.

3. Arbejd for, at der er et godt psykosocialt arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Det vil gøre,
 at psykopaterne vil være lettere at spotte.

4. Har du mistanke om, at en kollega er psykopat, er det en god idé at dokumentere alt, hvad der sker. Det kan du bruge til at gå til din leder med. Du bør aldrig konfrontere en psykopat direkte.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu