Dine vaner kan gøre din hund syg

12. september 2019 05:59 | Af: Ritzau Fokus

Snacks og forkert foder kan gøre din hund overvægtig.

Det er, som om benene er blevet lidt kortere, og der skal kun en kort tur til, før hundens prust kan høres over trafikstøjen.

Mange hunde bevæger sig med årene mod en usund overvægt – og det er dit ansvar som ejer at tage hånd om. Sådan lyder beskeden fra dyrlæge Yvonne Johansen, som er dyreværnschef hos Dyrenes Beskyttelse.

– Generelt er overvægtige kæledyr et stigende velfærdsproblem. Det er den samme tendens som blandt mennesker, at vi bliver større og større, siger hun.

Foder, ikke rester

Har hunden lagt sig ud, skal du tage et kritisk blik på, hvad du giver den i munden.

– Man er gået væk fra at anbefale at give hunde rester af vores egen mad, men mange gør det stadig, siger Yvonne Johansen og fortsætter:

– Det foder, man køber, er det bedste for ens hund, fordi det er sammensat og balanceret efter, hvad de har brug for. Så hunden bliver ikke fejlernæret.

Artiklen fortsætter under videoen

Er hunden blevet overvægtig, skal du enten skære ned på mængden af foder eller købe et særligt diætfoder. Står det slemt til, kan du i samråd med dyrlægen få lagt en kostplan.

– Man kan godt blive udfordret på sine egne følelser. Nogle hunde kan se sultne ud, nærmest uanset hvor meget mad de får. Det er hundens natur, og det er en del af at være en ansvarlig ejer, at man sætter grænser, siger Yvonne Johansen.

Tjek ingredienserne

Martin Pelby er uddannet dyrepasser og indehaver af dyrehandleren MiniZoo, og han pointerer, at du skal huske at se på indholdslisten.

Ingredienserne står i rækkefølge, så det, der står først, er det, der er mest af i foderet.

– Det er især fyldstoffer, man skal være opmærksom på, fordi hunden ikke omsætter dem. Der skal være så lidt majs, ris, hvede og soja i som muligt. Det skal gerne være under 20 procent, siger Martin Pelby og fortsætter:

– Der skal være et højt kødindhold i foderet, og er hunden overvægtig, skal det gerne være kalkunkød, som er mindst fedt, men stadig sundt for en hund.

En skjult synder, der medvirker til overvægt, er snacks. Hvis du fodrer med snacks, skal du nemlig huske at justere mængden af foder tilsvarende.

– Og så er det igen vigtigt, om det er sunde godbidder eller fyldstoffer. Sunde snacks er rene kødstykker eksempelvis tørrede kødstykker fra fisk eller kylling. Sammensatte snacks, der eksempelvis er formet som et lille kødben, kan bestå af 98 procent soja, siger Pelby.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu