Disse danskere risikerer kæmpe skattesmæk

5. juli 2019 10:36 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Renten på realkreditlån er rekordlav, og mange rigtig mange har konverteret boliglånet i løbet af året. Men der kan følge en ubehagelig overraskelse med.

Del:

Har du omlagt dit boliglån til et med en lavere rente i løbet af 2019, skal du hurtigst muligt tage et smut ind på Skattestyrelsens hjemmeside.

For har du ikke samtidig opdateret din forskudsopgørelse, risikerer du nemlig et stort skattesmæk.

(Du kan i galleriet over artiklen se, hvad du skal gøre. Kilde: chefkonsulent Henning Boye Hansen fra BDO).

– Når man omlægger sit lån, gør man det typisk for at få et lån med lavere renteudgifter, siger Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent hos revisions- og rådgivningshuset BDO.

– Men det betyder også, at der er færre renter at trække fra i skatteopgørelsen, tilføjer han og forklarer, at hvis din årlige renteudgift falder med 10.000 kroner, vil det typisk give et skattesmæk på knap 3500 kroner, hvis ikke du får rettet det til.

Har du et realkreditlån på flere millioner, kan det hurtigt løbe op.

– Jo større lån der er tale om, jo mere vil renterne ændre sig, siger Henning Boye Hansen.

Fakta

Det skal du vide

Forskudsopgørelsen er en slags løbende budget over din indkomst og skat for året. Den kigger fremad og viser din forventede indkomst og fradrag samt den procent, som din arbejdsgiver trækker dig i skat.

Forskudsopgørelsen kommer hvert år i november, hvor du kan se vores bud på, hvordan din skat bliver i det kommende år. Hvis der sker ændringer i din økonomi, bør du rette forskudsopgørelsen, så du løbende betaler den rigtige skat.

Når du retter din forskudsopgørelse, retter du også dit skattekort, som automatisk bliver sendt til fx din arbejdsgiver, SU eller dit pensionsselskab.

Kilde: Skat

Og du skal rette dine renteudgifter så hurtigt som muligt, hvis du vil mærke mindst muligt til det på din lønseddel.

Jo færre måneder du fordeler merskatten over, jo færre penge får du i hånden i de pågældende måneder. Og det kan blive stramt økonomisk op til jul, som ellers typisk er en dyr måned.

– Så jo hurtigere jo bedre, siger chefkonsulenten fra BDO.

Konverteringsbølge

Skattesmækket kan potentielt ramme rekordmange danskere, som i løbet af i år har omlagt deres boliglån til for eksempel et 30-årigt fastforrentet lån med en procent i rente.

Hos Spar Nord oplever man således en konverteringsbølge, der tegner til at slå det hidtidige rekordniveau.

– Vi har set en meget stor konverteringsaktivitet de seneste måneder, og langt størstedelen er folk, der omlægger til et lån med en lavere rente, siger Martin Lundholm, der er chefanalytiker i Spar Nord.

Artiklen fortsætter under videoen

Han følger udviklingen mod næste termin den 1. oktober tæt og forventer, at bølgen vil toppe rekorden, som frem til nu er april-terminen i 2005.

– Men rentefaldet har også været ganske markant, siger han og tilføjer, at renten er halveret siden omkring nytår, hvor det var toprocents-lånet, der var i høj kurs.

Intet kig i krystalkuglen

Han tør ikke spå om, hvorvidt de lave renter holder året ud.

– Ingen ved, hvornår det vender på en tallerken, ligesom ingen havde set det nuværende rentefald her komme med sådan en styrke, siger Martin Lundholm.

Så hvis du overvejer at hoppe med på konverteringsbølgen, er der ingen grund til at vente.

– Renterne på boliglån kan godt blive endnu lavere, men vi er nede i et niveau, hvor det er svært at få det signifikant meget bedre end i dag, siger han.

Fakta

Om digital kontrol med årsopgørelsen

  • Det danske personskattesystem er blandt verdens mest digitaliserede. Størsteparten af de oplysninger, årsopgørelsen består af, modtager Skattestyrelsen direkte fra bl.a. banker og arbejdsgivere. De oplysninger kan kun rettes, hvis borgerne tager kontakt til Skattestyrelsen eller den part, der har indberettet dem, fx arbejdsgiveren.
  • I forbindelse med årsopgørelsen for 2016 indførte Skattestyrelsen en række digitale stopklodser, der forhindrer ulogiske indtastninger. Det kan fx være, hvis en borger forsøger at indberette et befordringsfradrag, selvom vedkommende ikke er i arbejde.
  • De digitale kontrolværktøjer er over de seneste år blevet udviklet som et tillæg til de manuelle kontroller, hvor Skattestyrelsen hvert år foretager en række andre kontroller mod udvalgte områder, vurderet efter væsentlighed og risiko.
  • Alle kontrolværktøjerne justeres og forbedres i løbet af året ud fra de oplysninger og tendenser, Skattestyrelsen ser i kontrolarbejdet.

Borger.dk anbefales man at rette i forskudsopgørelsen, når der sker store ændringer i ens økonomi. Det kan blandt andet ske, hvis man skifter job, går på pension, køber eller sælger fast ejendom eller pludselig får væsentligt længere eller kortere afstand til arbejde.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu