ANNONCE

Disse fejl på grillen kan gøre dig syg

7. juli 2019 11:41 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk

Mange danskere bruger grillen flittigt om sommeren. Der er dog en række fejl på grillen, det er nemt at begå - men som kan ende med at gøre dig og dine gæster syge.

Det er sommer i Danmark, og for rigtig mange danskere betyder det, at grillen igen er blevet fundet frem og bliver brugt flittigt til at tilberede diverse madvarer.

En hyggelig grillaften kan dog udvikle sig til en meget ubehagelig oplevelse, hvis man selv eller ens gæster bliver syge som følge af dårlig hygiejne og forkert tilberedning på grillen.

De fleste danskere har formentlig godt styr på køkkenhygiejnen – men de gode vaner kan risikere at gå fløjten, når det kommer til grillmad.

I galleriet ovenfor kan du klikke dig videre og se de mest gængse fejl på grillen, man kan risikere at begå – og hvordan man undgår dem.

Flere får madforgiftning om sommeren

Som Newsbreak.dk tidligere har beskrevet, vokser antallet af syge med madbakterien campylobacter om sommeren.

Artiklen fortsætter under videoen.

Det skyldes formentlig, at folk slækker på hygiejnen i forbindelse med grillen, har Fødevarestyrelsens hygiejneekspert, Annette Perge, tidligere udtalt.

– Kombinationen af kul, kolde øl og kåd sommerstemning skaber en mere ’afslappet holdning’ til hygiejnen, når man griller udendørs, siger Annette Perge.

Hvert år registrerer Statens Serum Institut omkring 4.500 sygdomstilfælde med madbakterien campylobacter.

Fakta

Campylobacter-infektion

  • Infektion med Campylobacter giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, evt. kvalme, opkastninger og/eller feber. Afføringen kan ofte indeholde blod.
  • Sygdommen går i reglen over af sig selv, og man bliver rask efter nogle dages sygdom. Varigheden er sjældent mere end en uge. Kun sjældent spredes bakterierne fra tarmkanalen ind i kroppen, hvorved der kan opstå blodforgiftning (bakteriæmi).
  • Campylobacter er en bakterie, der lever i dyrs tarmsystem, men også kan findes i miljøet. Campylobacter er ofte ikke sygdomsfremkaldende hos dyr, men er det hos mennesker.
  • Smitte med Campylobacter sker overvejende via mad og ofte under udlandsrejse. Men man kan også blive smittet via kontakt til dyr og miljø.

Kilde: Statens Serum Institut

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu